Prickas. På Govindas får man anmärkningar på hygienen. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Stans äldsta vego-restaurang prickas för smuts – igen

Det fortsätter krångla för Krishna. Centralbadets restaurang Govindas, Stockholm äldsta vegetariska matställe, prickas gång på gång av miljöförvaltningen. "Det är som en bilbesiktning, bara att köra vidare", säger föreståndaren Tapas Das.

  • Publicerad 16:30, 23 okt 2019

Bristande personalhygien. Inga rutiner för renlighet och kontroll. Livsmedel som förvaras på ett farligt sätt. Smutsiga köksredskap. Det är en lång rad röda kryss i protokollet för Govindas, som hör till den religiösa Hare Krishna-rörelsen.

Restaurangen ligger inne på det exklusiva Centralbadet i City. Men själva matlagningen sker ute i Bromma i Hare Krishnas tempel. Så sent som i september var köket där inte ens registrerat för livsmedelsverksamhet, vilket miljöförvaltningen slog ner på.

Sedan september har förvaltningens tjänstemän besökt Brommaköket hela fyra gånger. Vid sista kontrollen så noterades att rengöringen är fortsatt bristfällig, med smutsiga kastruller och redskap.

Detta trots att staden då redan delat ut ett föreläggande till Govindas, alltså en betydligt kraftfullare uppmaning till skärpning.

Vegetariskt höll inte – nu byter Shanti spår

– Att vi får anmärkningar är inget anmärkningsvärt. Det är som en bilbesiktning. Man får en prick men kan köra vidare. Du borde granska något som är något. Som kidnappningen av medlemmar i religiösa rörelser i Sverige på 80-talet, säger Tore "Tapas Das" Karlsen, kock och föreståndare på Govindas.

Govindas är hindurörelsen Hare Krishnas restaurang. I över 30 år låg den vid Fridhemsplan, vilket gör den till Stockholms äldsta vegetariska restaurang. Men efter en bitter uppsägning hamnade matstället 2017 vid Odenplan.

Även där slog miljöförvaltningen gång på gång ned på smuts och dålig hygien. I april i år bommade Govindas igen på den adressen, och ligger nu inne i lyxiga Centralbadet.

Maten lagas i tempelhus i Bromma

Men all mat lagas alltså i ett villakvarter i Bromma. I ett hus som ägs av Hare Krishna, eller ISKCON Stockholm som det också heter. Där har de sitt lokala tempel och 28 personer är bosatta på adressen. Bland annat Tore "Tapas Das" Karlsen, som berättar att man lagar all mat till Govindas i källaren av huset. Den fraktas sedan in till Centralbadet.

– Om man går med lykta så kan man se att rengöring behövs. Men vi samarbetar med miljöförvaltningen för att att fixa det här.

Stans äldsta vego-restaurang prickas – igen