Mitt i industriområdet intill Årstabergs station ligger Stockholms svar på Texas. Foto: Sacharias Källdén

Stans bästa budgetkrog – i ett plåtskjul

Brisket and friends röker köttet länge och serverar det på en plastbricka, det vill säga – typ som i Texas fast i ett industriområde i Årstaberg. Nu har de vunnit DN:s gulddrake för Stockholms bästa budgetkrog.

  • Publicerad 16:50, 7 feb 2018

I sexton år har Dagens Nyheter uppmärksammat Stockholms restaurang-, bar- och kaféliv genom att dela ut priset Gulddraken till värdiga näringsställen. I år vann Årstakrogen Brisket and Friends pris för bästa budgetkrog.

– Vilken tidning är ni ifrån egentligen, Times eller?, frågar kocken Niklas Elshazly kaxigt när vi kommer och hälsar på.

Han fortsätter:

– Nej men det är korrekt att vi vann. Vi har lagt otaliga timmar på att provlaga oss fram till de bästa recepten och rökteknikerna, vi lägger stor stolthet i det vi gör. Vi är väldigt ödmjuka inför att ha vunnit, för att inte säga chockade. 

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Allt började för tio år sedan. Finansmannen Ludvig Åström hade ett brinnande intresse för grillning och rökt kött. Efter en inspirationsresa till Texas, USA, var han såld på brisket-konceptet och kom strax därefter i kontakt med Niklas Elshazly.

– Vi startade en food truck som gick riktigt bra och kom snabbt överens om att vi borde öppna en restaurang tillsammans. Vi hittade det här plåtskjulet på Blocket och bestämde oss att ta den, säger Ludvig Åström.

Här grillas det som i Texas – fast Årsta-style

Kött direkt på brickan. Som det serveras i Texas. Foto: Sacharias Källdén

Brisket and friends är en lunchrestaurang och har bara öppet fram till klockan 14 på vardagarna. Men trots den krångliga placeringen och de korta öppettiderna är det många som söker sig till industriområdet intill Årstabergs station för att få den en bit rökt oxbringa på en plastbricka.

– Först kommer de som arbetar i området, sedan de som är pappalediga. På helgerna är det familjer som kommer hit. Det är folk från alla samhällsklasser och från alla olika delar av stan som åker hit för att äta, säger Ludvig.

Niklas tillägger:

– Vi har haft öppet i två år. Vi hade ingen marknadsföring utan öppnade dörren för familj och vänner och sedan är det de som har spridit ordet. Det är häftigt.

Prisat kafé expanderar till SoFo

I framtiden hoppas Ludvig och Niklas på att kunna öppna ytterligare restauranger i Stockholm, men det de vet med all säkerhet är att Brisket and Freinds aldrig kommer lämna plåtskjulet.

– Det är ju såhär det ser ut i Texas. Vi följer inga trender, gör man det så får man stänga ner igen efter ett år. Vi gör bara det vi älskar och tänker fortsätta med det, säger Niklas.

Niklas Elshazly och Ludvig Åström Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är Stockholms största skulpturpark

Nyheter Konstchefens guide till Västertorps statyer Stockholms största offentliga skulpturpark är hela Västertorp. Det är 21 verk, utplacerade lite överallt på 1950-talet. Vi lät Mårten Castenfors, kulturförvaltningens big boss när det gäller konst,...söndag 27/5 8:30

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15