Nytt kulturhus för hemlösa har precis öppnat. på Herkulesgatan i centrala Stockholm. Gerardo Borgards kommer att ha hand om datakursen, och bredvid honom t.v. sitter Kaveh. Foto: Maja Brand

Stans hemlösa har fått ett eget kulturhus mitt i city

Ett kulturhus för dem utan hem öppnade förra veckan och nyheten har redan spritts på gatorna. "Varje morgon bildas en jättekö och vi har 400-600 besökare varje dag", säger initiativtagaren Kavian Ferdowsi.

  • Publicerad 15:30, 19 okt 2016

För fem år sedan tog sig Kavian Ferdowsi ur sin hemlöshet. Innan dess grundade han den kristna ideella organisationen hemlösa.se som bland annat delar ut frukost varje morgon på Vasagatan. Kavian har länge haft en dröm om att öppna ett kulturhus för hemlösa. I Skanskas hus på Herkulesgatan, ett stenkast från exklusiva Sheraton hotell, har han fått låna en lokal på drygt 400 kvadratmeter utan kostnad tills den ska rivas. Kontrakt är skrivet till januari 2018.

– Vi ska ha 36 olika aktiviteter. Bland annat en animationskurs och en avdelning där vi syr sovsäckar. Datakurserna har redan satt i gång och man kan komma hit och få mat och duscha. I veckan får vi hit en träningsmaskin. Richard Seifert som är personlig tränare kommer att instruera och visa hur man gör, säger Kavian Ferdowsi och fortsätter:

– När jag var hemlös så letade jag efter ett ställe med olika möjligheter att göra något. Någonstans där man inte "bara" får lite mat och en dusch innan man måste ge sig av igen.

LÄS ÄVEN Jeanette söker upp Stockholms äldre hemlösa – nominera DIN hjälte

Masoud Yasini och Jaleh Hafezi äter rödbetssoppa. Foto: Maja Brand

I framtiden har Skanska planer på att riva byggnaden och bygga en ny, mer miljövänlig.

– Det tar lång tid att driva igenom en detaljplan. Vi har lite olika hyresgäster med rivningskontrakt i huset. Men eftersom den här lokalen stod tom vill vi gärna vara med och bidra till ett aktivitetshus för hemlösa. De har också ett kafé vilket gör att receptionen bemannas, säger Anna-Maria Kääriä, marknadschef på Skanska.

Responsen från besökarna har varit positiv.

– Jag känner jättemånga hemlösa från tiden när jag själv var utan hem och från alla år när vi har delat ut frukost på Vasagatan. Så ordet har spridits. En man sa att kulturhuset är "paradiset" han letat efter. Då började en av volontärerna gråta, säger Kavian Ferdowsi.

LÄS ÄVEN Melodifestival ger hemlösa en röst

Det är tack vare volontärer och mat och gåvor från olika företag som de hemlösas eget kulturhus kan drivas. En som hjälper till är Mary Mir.

– Det finns ett litet kök här men jag blev så rörd när maten inte räckte så nu tar jag med råvaror hem och gör storkok i mitt kök. Sen värmer jag det här och delar ut. Hela tiden kommer det hungriga människor hit, säger hon.

Mary Mir och Jaleh Hafezi tar hand om och sorterar maten som skänkts till kulturhuset. Foto: Maja Brand

När Vi i Vasastan besöker kulturhuset bjuds det på rödbetssoppa och i lokalen, som tidigare inhyste kontor, sitter människor i olika rum och äter. Några passar på att vila, andra pratar med varandra.

Masoud Yasini är själv hemlös och har tidigare hjälpt till på mötesplatsen Kammis på Kammakargatan som tvingades stänga när S:t Peters kyrka som äger lokalen behövde den till annan verksamhet. Nu lagar han mat och deltar i arbetet på kulturhuset.

LÄS ÄVEN Mötesplats för behövande tvingas lämna kyrkans lokaler

– Det behövs en plats inomhus där man kan få ta en rast och få lite mat. På Centralen kan hemlösa bli ivägkörda, det behöver man inte oroa sig för här, säger Masoud Yasini.

Planen är också att man bland annat ska kunna få psykoterapi, fotterapi och massage i lokalen. Dessutom ska det finnas ett jobbcentrum i lokalen.

Nytt kulturhus för hemlösa! Kavian Ferdowski t.h. är initiativtagare. På Tegelbacken 4 i receptionen driver hemlösa.se ett kafé. Första dagen fick man hjälp av Kevin Öhman på Wheelys café som skänkte hela sin dagskassa till den ideella organisationen. Foto: Maja Brand

Hemlösas kulturhus

Ligger på Herkulesgatan 23 och har öppet varje dag mellan 10 och 17. När det blir kallare hoppas Kavian Ferdowsi att han kan förlänga öppettiderna.

Kulturhuset drivs på ideell basis, med hjälp av volontärer och gåvor.

– Vi är fortfarande i behov av ekonomisk hjälp, säger Kavian Ferdowsi.

Bland annat har man fått 15 datorer. Gerardo Borgards är data- och spanskalärare i kulturhuset.

– Jag ska lära ut det jag kan till de som är intresserade, säger han.

www.hemlosa.se kan du läsa mer om organisationen.