Stans mest klassiska fik – en dejtingoas

I drygt två decennier har Johan Sandelin, i dag ägare, jobbat på Vete-katten. Det anrika fiket är dock äldre än så. I år firar man 90 år i lokalerna där folk älskar att... dejta.

  • Publicerad 13:27, 24 jul 2018

Den 20 december 1928 slog Vete-katten på Kungsgatan 55 upp portarna för första gången. Kvinnan som öppnade kaféet på Kungsgatan 55 hette Ester Nordhammar.

– Hon var väldigt driven. I annonsen om att Vete-katten stod det tydligt att "alla är välkomna". På den tiden var det ju inte så på alla ställen, säger Johan Sandelin, ägare sedan sex år.

Redan 1997 började han jobba på kaféet och sedan dess har han närt en dröm om att ta över.

– Det här är min bebis, min kattunge, säger Johan Sandelin, som har fått flera utmärkelser. Bland annat "årets konditor" 2002. 2010 valdes han in i kocklandslaget.

Vete-katten har i snitt upp till cirka tusen besökare om dagen. Varför det är så poppis?

Klassiker. Följ med in i ett stycke kaféhistoria på Vete-Katten. Foto: Sacharias Källdén

– Det är bara att titta dig omkring, det ser ut som "hemma". Ett problem är dock att folk ibland känner sig lite väl hemma och lämnar väskan vid bordet för att paxa ett bord när de går och handlar till exempel, då är det hög risk att man blir av med sina grejer, säger Johan Sandelin som berättar att kaféet har ett väldigt blandat klientel.

– Det är allt från ungdomar från förorter till äldre från Östermalm. Och alla etniciteter. Länge hade vi en äldre stammis som var här med sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Bra för dejting

En annan sak han noterat är att många väljer det klassiska fiket när de går på dejt.

– Vi har blivit utnämnda som "bästa dejtingställe" av dejtingsajter flera gånger. Det är ju mysigt och "privat" att sitta här. Och så har vi fyra utgångar om man känner att man behöver komma undan, säger Johan Sandelin och skrattar.

– Det finns inget bättre än att dela en bulle. Och så blir det lite mer på riktigt när det inte är någon alkohol inblandat, även om vi har vin om man skulle vilja ha det, säger han.

Chicago-bo. Elsa Conde bor i USA men återvänder alltid till Vete-katten när hon är i Stockholm. "Jag brukar gå hit med min pappa, det påminner om honom att vara här" säger hon. Foto: Sacharias Källdén

Stammisar. Elisabet och Leif Funseth besöker Vete-katten någon gång i månaden. Foto: Sacharias Källdén

Kattägare. Johan Sandelin är ägare till Vete-katten och kallar det för "sin kattunge". Foto: Sacharias Källdén

På sommaren blir det naturligt fler turister men semesterfirare från andra länder kommer året om. För några år sedan var Johan Sandelin med i ett kinesiskt tv-program, med 500 miljoner tittare, och bakade prinsesstårta. Ibland blir han igenkänd. Prinsesstårta är en populär beställning även hos stockholmarna.

– Det och en kaffe. Eller kaffe och bulle. En bra lördag kan vi sälja 600 bullar, säger Johan Sandelin.

Serveringsytan är i dag cirka 600 kvadratmeter. Den "nya delen" mot innergården, där man också kan sitta, byggdes 1978. 2014 byggdes butiken som vetter mot Kungsgatan.

– Vi har byggt och renoverat sedan jag tog över. Nu vill jag ta det lugnt och baka tårta, säger Johan Sandelin.

Stammisarna

Paret Funseth besöker Vete-katten någon gång i månaden.

– Det är en trevlig liten oas mitt i stan. Ett av våra favoritställen och en speciell miljö, säger Elisabet Funseth.

– Jag tror jag var här första gången i femårsåldern, i början av 1960-talet. Min mamma tyckte verkligen om att gå på kaféer och här fanns flera fina, säger Leif Funseth.

Hur firandet av det 90-åriga fiket ska gå till är inte riktigt spikat.

– Vi hade tänkt skriva en bok men det hinner vi inte. Det kanske blir så att vi gör en jubileumsannons och skänker intäkterna vi får in den 20:e december till välgörenhet, säger Johan Sandelin.

SE MER FRÅN DET ANRIKA FIKET I BILDSPELET HÄR OVANFÖR