Stark Håbokassa – inte med på ”dystra listan”

Var fjärde kommun gick med underskott 2018. Håbo tillhör inte den skaran.

  • Publicerad 07:59, 17 maj 2019

Nyligen släppte SKL, Sveriges kommuner och landsting, sin ekonomirapport där det ingår prognoser för regioners och kommuners ekonomiska situation. Sveriges Television rapporterar att 69 av landets 290 kommuner gick med underskott 2018, det största antalet som visar upp sådana siffror sedan 2008.

– Vi har ett högt tryck från en ökande befolkning. Antalet personer över 80 år räknas öka med 47 procent de närmaste tio åren, vi kommer också att ha en snabb ökning av barn och unga samtidigt som befolkningen i arbetsför ålder ökar långsamt med bara 5 procent, säger SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog till SVT.

– Samtidigt så börjar de goda åren med högkonjunktur, där man fått in pengar på markförsäljning och haft höga skatteintäkter, närma sig sitt slut.

Inte med på dystra listan

Frågan infinner sig givetvis, hur går det då för Håbo? Kommunen finns inte på den dystra listan. Tvärtom kan man se tillbaka på ett fjolår som gav stärkt kassa då man redovisade ett ekonomiskt överskott på 44 miljoner.

Koncernen Håbo kommun har ett totalt överskott på 54 miljoner kronor.

– Vi har en stark ekonomi tack vare att vi har gjort markförsäljningar. På driften har vi inte kommit så lång som vi vill, här finns mer att göra , men vi jobbar också på att förbättra resultatet och det ska vi göra, tack vare vårt effektiviseringsarbete. Genom att våga att tänka nytt kommer vi att nå resultat. Jag är inte alls orolig för att ekonomin kommer att haverera. Man har absolut utmaningar, men man måste säkerställa satt man gör rätt saker, säger kommunstyrelsens ordförande Lotta Grahn Elg (M) till BålstaDirekt.

Samtidigt finns det givetvis utmaningar. Håbo har till exempel en låg arbetslöshet, men den som finns kostar ändå pengar.

– Vad jag kan se ... vi har ungefär 12 miljoner i försörjningsstöd. Det är åt helskotta för mycket. Hur många av dessa skulle kunna komma i arbete eller gå tillbaka till skolbänken och få sin ersättning från annat håll? Arbetsförmedlingen (i Enköping) lägger ner, vad kan vi göra för att folk ska komma tillbaka till arbete, för att känna sig delaktiga?, säger Lotta Grahn Elg.

Blåljus: Kört utan körkort så mycket att polis tog bilen

En man i 50-årsåldern har flera gånger åkt fast när han kört bil trots att han inte har körkort. När han gjorde det igen på fredagen tog polisen hans bil i beslag.lördag 14/9 10:42

Lars från Bålsta utslagen i Årets Kock

Nej, det blev ingen fullträff för Lars Niklasson den här gången heller. Bålstasonen nådde inte finalen i Årets kock.fredag 13/9 7:00

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt