Kritiseras. Fruängsgården vård- och omsorgsboende har inte lyckats hantera coronasmittan på ett säkert sätt. Det menar anställda som Ekot pratat med. Foto: Eva Tonström

Stark kritik mot äldreboendes hantering av coronaviruset

Ett 30-tal äldre ska ha avlidit i covid-19 på Fruängsgårdens vård- och omsorgsboende som kritiseras för hur smittan hanterats. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

  • Publicerad 10:17, 7 maj 2020

Uppgifterna om avlidna kommer från anställda på boendet i södra Stockholm och Ekots granskning visar att minst 22 personer på Fruängsgården har registrerats som avlidna i folkbokföringen på kort tid.

Personal på Fruängsgården, som har plats för över 200 boende, larmar också om brist på skyddsutrustning och att anställda inte vågat ta hand om äldre på grund av smittan. Enligt Ekot har personal haft tvättlappar och toalettpapper som munskydd.

Enhetschefen: Ständig brist

Det här känner inte Marie Bergström, enhetschef på Fruängsgården, till, enligt Ekot. Däremot uppger hon att det är en ständig jakt och brist på skyddsmaterial. Enligt Marie Bergström ska boendet ha försökt ha särskild personal som bara arbetar med de coronasjuka. Det ska dock inte ha fungerat i praktiken, menar personal som Ekot pratat med.

Stadsdelsförvaltningen har inte velat kommentera till Ekot hur många som har avlidit på grund av covid-19 på Fruängsgården.