Skidcenter. Här är skiss från Botkyrka kommun som visar hur en OS-stadion i Hamra grustag skulle kunna se ut. Foto: Botkyrka kommun

Stark kritik mot planer på vinter-OS i Stockholm 2026

Stockholm är en av tre städer kvar i racet till vinter-OS 2026. Olympiska kommittén jublar men många politiker är mycket kritiska.

  • Publicerad 12:39, 10 okt 2018

Stockholm har klivit ett rejält kliv närmare ett vinter OS 2026. I går stod det klart att staden är en av bara tre kvarstående kandidater.

Sveriges olympiska kommitté jublade, men hur politiken kommer ställa sig till ett OS är ännu oklart. Framförallt med tanke på att ingen ännu vet hur det politiska styret kommer se ut.

– Vi har inga kommenterar, vi får återkomma när vi har en majoritet som kan ta ställning till det, säger Charlotte M Nilsson, pressekreterare på Moderaterna.

Korkat eller kul? Så här säger stockholmare om vinter-OS

Men på Twitter går vågorna höga. Joar Forssell, ordförande för Liberala ungdomsförbundet, tycker att ett vinter-OS i Stockholm vore ”bisarrt”.

– Jag tycker det är magstarkt att lägga pengar på en sådan sak som ett OS i det läge som Sverige befinner sig i. Det luktar surt. Jag kallade det för bröd och skådespel på Twitter och det är precis vad det är. Man kan inte ägna sig åt kosmetika när man har riktiga problem att ta itu med, säger han.

Vänstern mycket kritisk

Kritiken kom också från vänsterkanten.

– Vi står fast vid vårt nej till OS i Stockholm, vi tycker det finns andra saker att lägga pengarna på, till exempel förskolan och äldreomsorgen, säger Clara Lindblom, borgarråd (V), i ett mejl till StockholmDirekt.

Även Miljöpartiet står fast vid sitt nej, bland annat för att ett OS riskerar skjuta på bostadsprojekt.

”Det är svårt att se hur ett OS år 2026 kan rymmas inom ramen för ett redan växande Stockholm”, har trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) tidigare sagt.

Wanngård (S) om vinter-OS: ”Jag är positiv till stora arrangemang”

Men stödet är starkt hos Socialdemokraterna. På Twitter skriver Erika Ullberg (S) att ett vinter-OS i Stockholm skulle vara ”ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart”, bland annat för att vissa arenor och anläggningar redan finns färdiga.

”Vinter-OS ska ju arrangeras någonstans och Sthlm/Sverige har aldrig haft äran och glädjen tidigare vilket ju övriga Kanada och Italien haft”, skriver hon.

De två andra kandidatstäderna till vinter-OS 2026 är Calgary i Kanada, och Milano och Cortina d'Ampezzo i Italien.