Ulf Walther, (S). Foto: Socialdemokraterna Stockholm/Sacharias Källdén

Stark kritik mot stängd fritidsgård i Rågsved

I tre månader har Rågsveds fritidsgård varit stängd, utan en plan för när den kan öppna igen. Nu vill Ulf Walther, (S), att kommunstyrelsen lägger sig i saken.

  • Publicerad 16:58, 21 feb 2020

Rågsveds fritidsgård har varit stängd sedan slutet av november på grund av stök med oinbjudna besökare som vägrat lämna lokalerna, och det finns fortfarande inget datum för när gården kan öppna.

Det här är allvarligt, menar Ulf Walther, (S), Örbybo och tidigare ordförande i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd, nu ledamot i kommunfullmäktige. Han pratar om politisk handlingsförlamning i den lokala nämnden och lyfter nu frågan till Stockholms kommunfullmäktige.

"Helt orimligt"

I en motion som han lade till fullmäktige i måndags 17 februari vill han att kommunstyrelsen tvingar stadsdelen att ta fram en åtgärdsplan för hur de ska lösa situationen.

Det var rätt att stänga akut när det var stökigt i höstas, men i max tre veckor, menar han.

– Tre månader, som har gått nu, är helt orimligt! Jag har själv träffat flera ungdomar när jag nattvandrat i Rågsved. De hänger i gångarna i centrum och fryser, ibland på ett fik, och de vet inte vad som händer. De får inga besked, säger Ulf Walther, och tillägger att de i och med detta löper stor risk att dras in i kriminella grupper.

– Vi vet att det finns kriminella element som rekryterar i området. Många föräldrar är oroliga för sina barn, säger han.

Fritidsgården är en social mötesplats som erbjuder aktiviteter för ungdomarna, menar han.

– Rågsveds fritidsgård är jätteviktig, för hela området, den måste öppnas igen omedelbart.

Inte säkert att öppna

Även S, V och Fi lokalt i Enskede-Årsta-Vantör har lagt en skrivelse till den lokala nämnden. De kräver också svar från de styrande i stadsdelsnämnden om när gården kommer att öppna igen och säger att idén om att ungdomarna i Rågsved istället skulle gå till Hagsätras fritidsgård, inte har funkat.

Gustav Johansson, (M), ordförande i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd kan inte presentera någon plan för fritidsgården.

– Vi kan idag inte erbjuda en säker miljö för de barn och ungdomar som kommer dit, därför är det fortsatt stängt. Det vore oansvarigt av oss att hålla öppet om det inte är säkert. Vi har diskuterat med polis, ordningsvakter och andra berörda och inte hittat någon lösning ännu, säger han.

Problemet med otrygghet i Rågsved är större än så, menar han, det rör hela centrumområdet, där fritidsgården är en del av det.

– När vi tycker att det är tillräckligt tryggt för ungdomarna att gå dit kommer vi att öppna igen.

Samtidigt sjösätts en ny satsning under våren. Det är ett samarbete mellan polis, socialtjänst och olika lokala aktörer i Rågsved, bland annat fastighetsägarna, för att göra Rågsved mer attraktivt och tryggt, enligt Gustav Johansson. Om det arbetet kan leda till en miljö som gör att gården kan öppna igen återstår att se, menar han.

Rågsveds fritidsgård håller stängt året ut