Starka känslor när staden presenterar planerna på Nobel Center: "Nobel hade inte gillat det här"

"Vansinne". "Ingen känsla för tradition". Tonen var hård bland besökarna när Vi i Vasastan besökte paviljongen där staden presenterar planerna på Nobel Center.

  • Publicerad 21:09, 27 mar 2015

Intresset är stort för planerna på Nobel Center och i stadens dialogpaviljong trängs folk för att ge sina synpunkter på projektet. Vid tretiden på fredagseftermiddagen hade cirka 300 stockholmare redan besökt paviljongen som står uppställd på Nybroplan.

– Många är för Nobel Center men tycker att byggnaden är lite väl stor. Andra är jättepositiva och förstår inte vad folk tjatar om. Och så finns det förstås de som är väldigt negativa. Det går lite i vågor, säger Jonas Claeson, stadsbyggnadskontorets projektledare för Nobel Center.

"Viktigt att bevara Stockholms siluett"

När Vi i Vasastan besöker paviljongen är tonen dock hård. Högljudda diskussioner förs och det talas om "rivningsvansinne".

– Stockholms fina siluett är viktig att bevara. Det lilla Nobelmuseet kan väl räcka. Tänk på vad Nobel själv skulle ha sagt. Han skulle knappast ha gillat ett sånt här hus, säger Yvonne Treslow.

Hans Björnstedt står och fyller i sina synpunkter på en blankett.

– Alla kloka människor är emot det här bygget. Rivningsraseriet sitter i sedan 60-talet, säger säger han.

Staden letar alternativ plats till tullhuset

Den föreslagna rivningen av det gamla tullhuset och hamnmagasinen är något som har upprört många. Nu tittar staden på möjligheten att återuppföra husen på en annan plats.

– Vi kollar på det men har inte kommit så långt i utredningen att vi kan offentliggöra några alternativa platser. Vi vill ha det klart i samband med att man antar detaljplanen, säger Jonas Claeson

Som Vi i Vasastan har skrivit tidigare kommer gruppen "Bevara Blasieholmen – Flytta Nobelbygget" att ställa upp en alternativ paviljong på Nybroplan i morgon, lördag. En av talarna är Ulf Johannisson.

– Att Jonas Claeson från stadsbyggnadskontoret går ut i er tidning och säger att "det inte finns någon anledning till att det skulle behöva göras några förändringar i förslaget" brister i respekt mot allmänheten. Man vet vilken stark opinion det finns mot bygget men ändå kör man bara över folk. Det är ofint, säger Ulf Johannisson.

Men Jonas Claeson slår ifrån sig kritiken.

– Vi är ju här för att lyssna. Om vi hade varit ointresserade av vad folk tycker så hade vi inte gjort den här satsningen.

LÄS ÄVEN

Protestgrupp mot Nobel Center utmanar staden – håller torgmöte på Nybroplan

Ny 3D-modell ska få dig att tycka till om Nobel Center

Här är bilderna som visar Nobel Center från nya vinklar

Blasieholmen i centrum på nya hundralappen - utan Nobel Center

"Flytta Nobel Center till Hagastaden"

Staden vill dra elbåtslinje till Nobel Center

En majoritet för Nobel Center

Öppet

Lördag den 28/3 har dialogpaviljongen öppet mellan 11 och 16.