BESLUT. På tisdagen klubbades tiggeriförbudet igenom i Ekerö kommun genom en utslagsröst från kommunfullmäktiges ordförande. Foto: Andreas Enbuske/Lisa Halldén

Starka känslor när tiggeriförbud klubbades

Beslutet om kommunens nya ordningsföreskrifter, där förbudet mot tiggeri ingick, klubbades i går igenom av en splittrad kommunfullmäktige.

  • Publicerad 09:43, 11 mar 2020

Debatten var bitvis het under kommunfullmäktiges sammanträde i Mälarökyrkan på tisdagskvällen.

Extra intensivt blev det kring kommunens nya ordningsföreskrifter, där passiv och aktiv insamling av pengar föreslås förbjudas utanför affärer och vid återvinningsstationer.

– Förslaget ligger på en glidande skala mellan obehagligt och direkt skamligt. Vi har problem med rasism i Sverige och det här riktar sig mot romer, sa Mikke Lillman (V).

Även från Mälarökoalitionen kom kritik mot förslaget. Det syftar till att minska möjligheten för medborgarna att hjälpa de som har det svårt, menade flera av talarna.

– Ekbladet håller på att svartna helt, sa Björn Osberg (Mp).

Men det avfärdades av Ove Wallin (C).

– Det handlar inte om att Frälsningsarmén inte ska få hålla grytan kokande längre. En plomberad bössa känner jag mig trygg att lägga i. De har ju tillstånd, sa han.

Polisen: Få som tigger i Ekerö

Adam Reuterskiöld (M) menade att förslaget tacklade existerande problem.

– Vi ser problemet och vi gör någonting åt det, sa han.

Cecilia Fors (SD) menade att förslaget rymmer många av partiets hjärtefrågor. Hon kallade det en "glädjens dag för Ekerö".

– Våra medborgares trygghet har ett större skyddsvärde än utländska medborgares rätt att sitta här och tigga, sa hennes partikollega Jimmy Fors.

Sivert Åkerljung (KD) avstod från att rösta, på grund av att partiet på nationell nivå röstat emot ett tiggeriförbud.

– Med respekt för Kristdemokratiska väljare avstår jag från att rösta, sa han.

När förslaget gick till votering röstade 20 stycken på ett förbud och 20 stycken mot ett förbud. Utan ett avgörande i röstningen får ordförande i kommunfullmäktige, Peter Carpelan (M), ge en utslagsröst.

Med hans "ja" kunde förslaget klubbas igenom.

Förslaget: Inför tiggeriförbud vid butiker i Ekerö

Så funkar förbudet:

Det blir förbjudet att tigga efter pengar i närheten av butiker, pantstationer eller återvinninsstationer.

För att kunna samla pengar i bössor på offentlig plats behövs polisens tillstånd.

När insamlingen sker i samband med gatumusik krävs inte tillstånd.

Kort säsong för Mälaröbion

Nyheter "Har inte så stora fasta kostnader" Än så länge är Mälaröbion fortfarande öppen, men med många uppskjutna premiärer och svikande publik blir säsongen kort.måndag 30/3 16:35

Här är Svartsjö slotts mörka historia

Nyheter ✓Slavhandel ✓Sexorgier ✓Familjefejder Det är 1757 och till Svartsjö kommer en liten pojke. Han har fraktats från Karibien som gåva till drottningen. Vem var pojken? Bland lysande blåsippor och drillande vårfåglar i Svartsjö slottspark...lördag 28/3 7:30

Fem stockholmare om livet under coronakrisen

Nyheter ✓1177-sjuksköterskan ✓På äldreboendet ✓Blev uppsagd ✓Pluggar hemifrån Många jobbar hemifrån, andra har inte längre ett jobb att gå till eller får inte ta emot besök. Coronaviruset påverkar oss alla, och vi har pratat med några av alla dem som fått ställa om vardagen...fredag 27/3 15:09