Starka protester mot förskola i Tussmöteparken

Staden vill bygga en förskola i Tussmöteparken. Helt galet, säger Sturebyborna.

  • Publicerad 09:38, 22 feb 2013

Staden ska bygga en tillfällig förskola i Tussmöteparken med plats för fyra avdelningar. Platsen är en grönyta i hörnet Uddeholmsvägen/Tussmötevägen, intill en befintlig förskola och en bollplan. Området är i dag en park med buskar och träd.
Stadens trafikkontor är kritiskt till förslaget på flera punkter. Bland annat behövs parken åt Sturebyborna – allmän parkmark ska helst inte bebyggas, vidare kan det bli svårt att lösa hämtning och lämning av barn eftersom det är trångt på Uddeholmsvägen, och man får inte svänga in från Tussmötevägen.  
Trafikkontoret betonar att  växtligheten som ryker när huset byggs, bland annat ett buskage med vildapel, hägg och hagtorn, ersätts.
– Samtidigt förstår vi behovet av förskoleplatser så vi tittar just nu på hur man på bästa sätt kan lösa trafikfrågan, säger Åsa Nyberg, enhetschef på Trafikkontoret.
Sturebybor som kontaktat tidningen tycker att valet av plats visar stadens desperata jakt på mark. Även de undrar hur förskolan ska angöras eftersom Uddeholmsvägen används som gångväg av elever till och från Sturebyskolan. Vintertid går de i körbanan eftersom den lilla trottoar som finns är full med snö.  
Elisabeth Richter Hagert, förskolechef i Enskede-Årsta-Vantör medger att det har kommit många reaktioner, såväl positiva som negativa.
– Vi har verkligen letat överallt där det går efter mark och där föräldrarna samtidigt blir nöjda. Vi har haft flera olika förslag uppe och det är inte lätt att tillmötesgå alla, säger hon.
Den nya förskolan ska rymma de 60 barn som måste evakueras när Stureby förskola rivs senare i år. Stureby förskola på Ramviksvägen är sliten och mögelskadad och planen är att bygga upp en ny, permanent förskola på den platsen så småningom.  
Bygglovet överklagades men har nu vunnit laga kraft. Det gäller i fem år med möjlighet till förlängning. Förskolan är tänkt att stå klar i sommar.

Fakta

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Rivningen av pirathamnen kan försenas

Nyheter Soppan kring tjuvankrade båtarna på Söder fortsätter Till i sommar skulle den skandalomsusade olovliga båthamnen vid Årstaviken som gäckat staden vara borta, utlovades det. Men nu visar det sig att rivningen kan försenas.söndag 20/1 20:00