Fyrverkeri. Så här såg det ut från en balkong i Blåkulla under torsdagskvällen. Foto: Marie Carlsson

Starka reaktioner efter fyrverkerier på AIK:s premiärträning

Fotbollssäsongen drog igår, torsdag, igång med ett rejält fyrverkeri över Solna. Detta väckte reaktioner bland Solnabor, som både ger ris och ros.

  • Publicerad 16:50, 10 jan 2020

Jag har förståelse för både de som tycker att det är fint och jag förstår hundägarna

För tredje året i rad arrangerade AIK fotboll på torsdagen en gemensam första försäsongsträning för herr- och damlaget på Skytteholms IP.

Precis som de senaste åren lockade arrangemanget storpublik. Bland besökarna på torsdagens träning, som inleddes vid 18-tiden, var det flera som hade med sig fyrverkerier.

Reaktionerna lät inte vänta på sig i sociala medier. Bland synpunkterna fanns hyllningar från folk som tyckte det var effektfullt, men också kritik från djurägare till skrämda djur.

Inte klubbens initiativ

Enligt AIK fotbolls evenemang- och säkerhetschef, Henrik Koch, hade klubben inget med själva fyrverkerierna att göra.

– Vi hade en fotbollsträning och sedan var det en del som hade med sig fyrverkerier. Jag har förståelse för både de som tycker att det är fint och jag förstår hundägarna, säger han.

Han uppskattar att det pågick raketskjutning i ungefär tio minuter.

Inför träningen hade information om träningen lagts upp på klubbens sajt, men då visste klubben inte om att det skulle skjutas fyrverkerier. I en del lokala Facebook-grupper fanns information om att det kunde bli fyrverkerier.

– Vi får se över det till 2021 om det kan informeras annorlunda, men det är som sagt inte vi som anordnar fyrverkerierna, säger han.

Även tidigare år har det skjutits fyrverkerier vid premiärträningen, men då i mindre omfattning än på torsdagen enligt Henrik Koch.

Klubben fick några få reaktioner på mejl efter träningen.  

– De som hör av sig brukar ofta var de som inte var nöjda, säger Henrik Koch.

Stockholm Direkt