Foto: Arkivbild

Starka reaktioner på rasistanklagelser mot Sätraskolan

Lärare som kallar elever för rasistiska glåpord. Machokultur och våld mot elever. I torsdags publicerade tidningen Mitt i en artikel om Sätraskolan som har mött starka reaktioner hos lärare.

  • Publicerad 17:09, 24 okt 2017

Det var i torsdags som lokaltidningen Mitt i publicerade en artikel, som slog ned som en bomb i Sätra.

I den beskrivs hur en liten grupp pedagoger på låg- och mellanstadiet använder rasistiska glåpord mot elever på Sätraskolan. Pedagoger som jobbar på och tidigare jobbat på skolan säger till tidningen att elever kallats "idiot", "babbe", "bög". Elever med slöja ska ha kallats för "påskkärring".

En sexistisk jargong och hårda fysiska tag mot eleverna ska också ha förekommit under det senaste året, enligt tidningen.

I artikeln förnekar skolans rektor Margareta Forsman kännedom om det och säger att hon direkt skulle ha reagerat om hon fått veta något.

Starka reaktioner

Reaktionerna på artikeln blev starka. Många anställda på skolan ryckte ut och försvarade skolan och sin rektor på sociala medier.

När SkärholmenDirekt hälsar på skolan under fredagseftermiddagen är stämningen sammanbiten i lärarrummet. Där har ett 15-tal lärare och pedagoger samlats. Alla tycker att det är en onödigt negativ bild av skolan som målas upp i artikeln.

– Jag har jobbat här länge och jag har aldrig hört de orden. Jag har aldrig hört en vuxen uttrycka sig så om barn. Om det har förekommit finns det andra vägar att gå än att gå till tidningen, säger Malin Gonzalez, lärare på mellanstadiet.

Men kan det som beskrivs i artikeln ha förekommit här?

– Om det är så att det finns rasism här är vi tacksamma att få veta det. Men hur kan det vara så att våra fackliga företrädare inte vet om det? undrar läraren Afshin Akhondi.

Visst kan enskilda personer bland de 130 anställda på skolan ha dåliga värderingar, säger lärarna vi träffar. Men de tycker att det i så fall borde ha kommit upp på ett annat sätt än i tidningen.

– Vi har ju alla anmälningsplikt. Hör vi en kollega kränka någon är vi skyldiga att anmäla det, annars riskerar vi både vår tjänst och vår lärarlegitimation, säger idrottsläraren Lars-Olof Karlberg, lokalt ombud för Lärarnas riksförbund.

Enligt Mitt i:s artikel ska personal ha försökt ta upp problemen med rektorn utan att få något gehör. Något som rektorn och hennes personal tillbakavisar: då skulle de anställda ha kunnat vända sig till högre chefer eller ta upp problemen genom facket, säger de.

Att det inte var så bra på skolan under den tidigare ledningen håller flera med om. Då fanns en annan kultur på skolan, rasism och sexism förekom oftare. Men mycket har hänt sedan den nuvarande rektorn anställdes 2014, menar personalen.

Mycket har blivit bättre

Skolan har gjort ett omfattande värdegrundsarbete, poängterar lärarna. Skolan har bland annat haft Max Bergander, värdegrundsansvarig på AIK, anställd i ett halvår för att arbeta mot machokultur och sexism.

Stora förbättringar har också skett när det gäller elevernas skolresultat, och pedagogerna vi träffar beskriver en arbetsmiljö som är avsevärt bättre och en skolledning som lyssnar och är mer tillgänglig för både personal och elever än tidigare.

– Skolor är alltid en återspegling av samhället, och visst kan det finnas rötägg även här. Men Sätraskolan har tagit ett steg längre än de flesta andra skolor. Det är därför den här artikeln är ännu mer förvånande, säger Bodil Jönsson, mellanstadielärare.

"Nyinflyttade kommer googla"

Flera av lärarna vi träffar har själva sina barn i Sätraskolan. Men de är oroliga för vilka konsekvenser negativa artiklar får.

– Det är väldigt lätt att få ett dåligt rykte, men väldigt svårt att tvätta bort det. Sånt ligger kvar väldigt länge och kräver oerhört mycket arbete för att vända. Det hade vi lyckats med, säger Bodil Jönsson.

– Men nu kommer de som är nyinflyttade googla, se den artikeln och kanske tänka: "oj, där kan vi inte ha våra barn", säger Malin Gonzalez.

Backar skolan. Flera av lärarna vi träffar känner inte igen sig i bilden som målas upp av Sätraskolan. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Några meter ifrån skolan, i en hyresgästföreningsokal där föreningen Sätra Kidz har sina fredagsmöten, ska skolans nystartade föräldraråd träffas. Artikeln är på fleras läppar.

– Det är klart man blir orolig. Drabbar det här mitt barn? Och stämmer det som står i artikeln?, undrar en mamma.

– Min son som går i trean trivs jättebra och jag har aldrig hört något sånt här. Jag tror att han skulle berätta det för mig om han hade hört något sånt, säger en annan mamma.

Några berättar att de sett eller hört om personal som varit lite hårdhänta mot barn, men att de fått respons när de tagit upp det med skolan. Men ingen vi träffar där har hört något om att rasistiska glåpord förekommit de senaste åren.

– Sedan Margareta Forsman blev rektor har skolan blivit mycket bättre och jag har inte hört att något sånt här ska skett. Men jag hoppas att den här artikeln inte gör att alla går in i försvarsställning. Det är bättre att prata om det, se om det faktiskt finns problem och isåfall göra något åt dem, säger Grace Caspers, ordförande i föräldrarådet.

Lena Ölander, nattvandrare och fotbollstränare, som också har barn i skolan:

– Det är så märkligt, för det känns som att såna här saker skulle sprida sig som en löpeld om de förekom. Men jag har inte hört något om det och inte heller de föräldrar och barn jag har haft kontakt med. Om det förekommer är det för jävligt – den gruppen måste bort från skolan. Men då hoppas jag att de lärare som har sett det faktiskt gör sin plikt och anmäler, säger hon.

Skapar handlingsplan

Efter artikeln har Sätraskolan nu skapat en handlingsplan för att hantera kränkningar, rapporterade Mitt i i veckan. Alla anställda uppmanas anmäla kränkningar, en psykosocial enkät ska göras bland personalen och skolan ska ha samtal med eleverna om vikten att berätta om de utsätts för kränkningar.

– I slutändan kan något gott komma ur detta. Vi har arbetat med denna problematik tidigare och nu finns det återigen anledning att gå till botten med detta och se om vi missat något, säger Margareta Forsman, rektor, till Mitt i.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.