Eget. Unga som vill starta eget företag i sommar får chansen att prova det som sommarjobb. Foto: Mostphotos

Starta eget – på sommarjobbet

Ett sommarjobb där du får jobba med en egen affärsidé. Det hoppas Ekerö kommun ska locka unga. – Du blir din egen chef, säger Matilda Ljusén, regionchef i Stockholms län för Roligaste sommarjobbet.

  • Publicerad 16:20, 13 mar 2017

Vi vill ge dem möjligheten att starta eget och öka intresset för eget företagande.

Precis som tidigare år kommer ungdomar bosatta i Ekerö kommun att ha möjlighet att söka sommarjobb, eller feriepraktik som det egentligen heter. Totalt finns 150 platser, men kommunen bjuder även på en nyhet för unga som söker jobb i sommar.

Genom organisationen Roligaste sommarjobbet ska unga lockas till entreprenörskap.

– Vi vill ge dem möjligheten att starta eget och öka intresset för eget företagande, säger Matilda Ljusén.

Totalt kommer det att finnas plats för 20 ungdomar. Konceptet har provats i ett 30-tal kommuner runt om i landet och Ekerö kommun har tittat på deras erfarenheter. Andra kommuners ungdomar har bland annat fått arbeta med gräsklippning, fönsterputsning, gatumusik eller olika typer av försäljning.

– De får driva det de är intresserade av, men man behöver inte ha en färdig affärsidé när man börjar, säger hon.

Några speciella förkunskaper behövs heller inte.

– Vi har en bred målgrupp och riktar oss till alla, säger hon.

Expertpanel

För de som blir sommarentreprenörer väntar först en veckas utbildning i hur man startar, marknadsför och driver ett företag. Ungdomarna får även träffa en expertpanel som bland annat består av lokala företagare.

Företagen kan drivas enskilt eller i grupp. Ungdomarna får ett startbidrag på 2 500 kronor per person. Under tre veckor får sedan ungdomarna hjälp av en handledare som de ska ha tät kontakt med.

– Vårt krav är att man har kontakt med sin handledare varje dag, det kan ske på telefon. Sedan ska även handledaren vara ute och besöka ungdomarna. Vi har även veckoträffar där vi pratar om vad som gått bra eller mindre bra, säger Matilda Ljusén.

Så blir du sommarentreprenör

De som kan söka ska gå ut nian, första eller andra året i gymnasiet i vår eller vara född 1999, 2000 och 2001 och inte ha någon skolplacering.

Ansökan görs via kommunens sajt.

Projektet pågår under veckorna 26-29 (26 juni-21 juli). Ungdomarna ska kunna delta under alla fyra veckor.

Sista anmälningsdag är den 14 maj.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Rena snurret på parkeringskarusellen

Nyheter Hur tänkte ni nu? En läsare hörde av sig till redaktionen med den ödmjuka frågan till sina medparkerare på Karusellplan.tisdag 19/6 15:39

C: Bevara Lovön som en grön lunga

Nyheter Fokus hamnade på flyktingmottagning och Alliansen sprack. En omvälvande mandatperiod, känner Ove Wallin (C). – Stora frågor har tillkommit utifrån, säger han.fredag 15/6 14:53

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter