Startar daghem för att få barnomsorg

Maxine, 16 månader, erbjöds förskoleplats långt bort från hemmet i en förskola som föräldrarna inte hade markerat som alternativ. Då be-stämde sig Maria Berg och Christoffer Larsson för att starta eget familjedaghem. – Jag kände att det kunde bli precis hur roligt som helst, säger Christoffer Larsson.

  • Publicerad 13:15, 24 sep 2017

De har bott i Upplands Väsby i två år och hade hört talas om bristen på förskoleplatser i kommunen.

När så dottern Maxine, 16 månader, skulle börja i förskolan erbjöds hon plats i Brunnby Vik – trots att familjen bor på Björkvalla-
vägen nära järnvägsstationen. Förutom att Maria Berg och Christoffer Larsson inte hade markerat den förskolan som ett av sina tre alternativ, var det inte logistiskt möjligt att ha henne där med allt annat som måste hinnas med.

Redan innan hade tanken väckts på att starta ett familjedaghem. Då kunde de själva ta hand om Maxine samt ta in några fler barn och bilda en barngrupp.

– Vi har varit inne på detta sedan i april i år. När jag ändå har den här utbildningen och vi har barn så kändes allt självklart, säger Maria Berg, som har jobbat som förskollärare inom Reggio Emilia-filosofin sedan 2010.

– Det är en bra idé. Jag kände att det här kan bli precis hur roligt som helst; att omvandla en knivig sits till en bra möjlighet, säger Christoffer Larsson som hittills bara har jobbat med ”datorer och prylar”.

– Det känns roligt att få kunna jobba med Maxine och med andra barn, säger han.

Det finns i dagsläget bara tre dagmammor i Upplands Väsby, alltså personer som har barngrupper hemma hos sig. Maria Bergs och Christoffer Larssons familjedaghem, som de hoppas få godkänt av kommunen i början på oktober, ska heta Lill-Knoten och kommer att vara ett aktiebolag.

På sikt vill de knyta fler föräldrar till sig som vill bli ”dagmammor” under Lill-Knotens paraply, och så småningom starta en egen förskola.

– Vi har hela tiden känt att vi vill ha barn hemma, och om det finns dagmammor där ute som är intresserade så kan de komma under vår flagg, säger Christoffer Larsson som medger att det har varit en hel del jobb med att starta ett eget aktiebolag.

– Behovet finns verkligen i Väsby, och familjedaghem är ett bra alternativ till förskola. Här blir det hemlagad mat, mindre grupper och att åka ut på utflykter. Vi kommer att ha max sex barn var, och färre om de är yngre. Kommunen är väldigt positiva; nu väntar vi bara på ett beslut, säger Maria Berg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Slopad skatepark – ett svek mot kidsen i Väsby

Nyheter "Alla ungarna var så peppade" I augusti togs det första spadtaget för skateparken i Smedby. I går meddelade Väsbyalliansen att den inte kommer att byggas. – Det här är ett hårt slag för kidsen i Väsby, säger Lars Öjert,...tisdag 20/11 15:30

Jonas kan bli årets föreningshjälte

Sport Eldsjäl uppmärksammas Han har varit BSK fotboll trogen sedan han var sex år och har under åren gjort det mesta inom klubben. För sin insats har Jonas Malmgren därför blivit nominerad till att bli ”årets föreningshjälte”.tisdag 20/11 12:00

Elin ska representera Väsby i Funkisfestivalen

Nyheter Vinnare av kommunens deltävling Det blir Elin Scherdin, 24, som får representera Upplands Väsby vid Funkisfestivalens delfinal på Nalen i Stockholm i april. Med klassiska hårdrockslåten "We're not gonna take it" av Twisted Sister...måndag 19/11 12:18