Startskott i Enköping för  nya sporttrenden

Padel är sporten som växer explosionsartat i Sverige. Nu kommer den till Enköping med stormsteg. – Jag tror att det kommer att vara ett jättestort intresse i början, säger tennisklubbens ordförande Henric Johansson.

  • Publicerad 16:03, 3 sep 2017

Ryktet har surrat omkring i luften länge. En padelbana till Enköping? Bröderna Thomas och Pelle Johansson var två som var sugna på att bygga efter att ha fått frågan från en padelintresserad vän, men kunde inte hitta rätt plats trots långt sökande.

– Vi tappade väl modet lite grann. Men så träffade jag en gammal kompis som satt i styrelsen för tennisklubben och jag frågade honom om de inte var intresserade och då hade de pratat om det i ett par års tid utan att ha sytt ihop säcken. Vi var rejält taggade. Sedan drog han det i styrelsen och därefter har det gått undan, berättar Thomas.

Det var alltså i maj och sedan i onsdags är bygget i full gång trots att sommarsemestrar och en sjukdom som försenade ansökan om bygglov med tre veckor.

– Vi måste plussa för kommunen också som har varit oerhört bra att göra med, säger Pelle.

Anor från Mexiko

Projektet är ett samarbete mellan tennisklubben och de lokala företagen Lhådös kakel, Kolarviks Sten & Trädgård och Göran Pettersson Entreprenad.

– Det känns som ett jäkla bra samarbete. Vi fördelar kostnader på tre stycken och tennisklubben hade marken så det blir en bra mix, säger Thomas Johansson.

Padel är en sport som uppfanns i Mexiko i slutet av 1960-talet och inte minst är den stor i Spanien och Argentina. På senare år har den vuxit rejält i Sverige.

Till exempel öppnade artisten Måns Zelmerlöv och förre tennisstjärnan Jonas Björkman en hall i Stockholm för ett par år sedan. Nu är det dags för Enköping.

– Jag tror att det kommer att vara ett jättestort intresse i början, säger tennisklubbens ordförande Henric Johansson.

– Vi har fått frågor en längre tid om padel så vi vet att det finns ett stort intresse.

Det blir en bana till att börja med. En utomhusbana på konstgräs.

– Det är snön som stoppar, men ingenting annat egentligen. Träningsoverallsbyxor och en tröja så kan man säkert lira året om, säger Pelle Johansson.

Och om bara intresset motsvarar förväntningarna lär det bli inomhusbanor framöver.

– Det kanske är så att det blir en hall. Antingen bygga över den här eller en ytterligare bana. Man får känna lite på det, men vi måste kunna fylla en bana i Enköping. Det bor 40 000 i kommunen, säger Henric Johansson.

”Något från alla”

Padel kan närmast beskrivas som en blandning mellan tennis och squash. Den spelas helst i dubbelkonstellationer, alltså med fyra spelare.

– Det här är något för alla. Tennis är svårt. I början får man springa och hämta mycket bollar. Det behöver man inte här. Det är bara att komma ner och köra, slår Henric Johansson fast.

Exakt när det är dags för allmänheten återstår att se. Inte ens bröderna Thomas och Pelle Johansson kan komma överens om när banan står på plats.

– Onsdag, säger Pelle.

– Tisdag har jag sagt, skrattar Thomas.

Tennisklubbens hemsida ger på onsdagen inget annat besked än att det inom kort kommer att finnas information om padel.

– Tanken från början var att vi skulle ha en tävling, men det börjar närma sig höst så jag tror inte att det kommer att bli så. Det är lite för osäkert med vädret, säger Henric Johansson.

Så spelas padel

Det går att spela singel, men idealet är dubbel, alltså med fyra spelare.

Så kallad underarmsserve är det som används.

Poäng räknas som i tennis. 15, 30, 40 och så vidare.

Spelplanen har måtten 10x20 meter och nätet mäter 0,88 centimeter. Spelas det singel används 6x20 meter.

Spelplanen omringas av fyra meter höga väggar. Väggarna får användas i spelet.

Racketen består av ett kompositmaterial. Det har inga strängar och i stället är det mängder av hål i ytan.

Bollarna som används är tennisbollar, men med mindre tryck vilket gör att de inte studsar fullt lika mycket.

Padel i världen

Enrique Corcuera uppfann sporten i Mexiko 1969. Sedan dess har den spritt sig rejält. Störst är den i den latinska världen, i länder som Spanien och Argentina. World Padel Tour (WPT) är den viktigaste touren. I den ingår sedan i år bland annat Helsingborg Challenger, en tävling som avgörs mellan den 27 augusti och den 3 september.

Den nuvarande världsettorna på WPT bland männen är argentinaren Fernando Belasteguin och brasilianaren Pablo Limas. Damernas världsetta heter Marta Marrero Marrero och kommer från Spanien.

Några svenskar eller svenskor finns inte bland topp hundra.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Smet från hotellnota

Nyheter En man i 40-årsåldern bodde på hotell i Enköping i sex dagar, från lördag till torsdag – sedan smet han. Mannen, som inte är Enköpingsbo, lämnade sitt rum tidigt på morgonen. Då hade han slagit...onsdag 23/5 11:49

Stjärntränaren säljer sin hästgård i Enköping

Nyheter Nu säljer stjärntränaren och den förre förbundskaptenen i hästhoppning, Sylve Söderstrand, sin gård i Rekasta utanför Enköping.tisdag 22/5 11:26