Polisbeslag. Kontanter och en "becknarlur". En guldkedja, en rolex och Louis Vuitton. Alla verktyg i jakten på status i den kriminella världen. Foto: Sara Ringström/Polisen.

Statusprylarna som pushar unga att sälja knark

Förr var det tre streck på byxorna. Idag jagar kids italienska designerkläder. Stressen efter statusprylarna pushar unga att börja beckna – sälja droger. Men livet i kriminalitet är allt annat än glamouröst. "Det leder till din död", säger Mehdi Adnan Mossa som föreläser om vägen ut ur dimman.

  • Publicerad 17:36, 22 dec 2017

Idag finns inte längre stark och svag. Det är pistolen som pratar. Vem som helst kan bära vapen. Vem som helst är redo att skjuta.

Gucci, Armani och Louis Vuitton. Seglarjackor. Italienska designerkläder för tusentals kronor plagget. Priser som ingen förälder i orten har råd att konkurrera med.

Vad är det som får en ung grabb i riskzonen att ta det där klivet över? Att börja beckna. Slänga sin första femma.

Det är lätt att fastna i kriminella banor. Mehdi Adnan Mossa vet. Efter 15 år i kriminalitet, sex år i fängelse.

– Unga ser upp till han med de fetaste kläderna, klockorna och snabbaste bilen. Det är så här äldre kriminella lockar in och rekryterar barn. Och vi glamouriserar det, säger han.

Idag har Mehdi lämnat gänglivet bakom sig. Han föreläser på skolor, behandlingshem och fritidsgårdar runt om i landet om livet med droger och kriminalitet. Ett liv som är allt annat än glamouröst.

– Ingen berättar att kontanterna i fickan är pengar till någon han hämtat varor åt. Att bilen han kör är på leasing. Vad som verkligen händer i fängelset. Prylarna är en fasad. Det är en falsk glamour.

Ökänt förortsgäng

Som tonåring stod Mehdi i Flemingsbergs centrum och såg upp till de tunga grabbarna. Han hittade gemenskap i ett ökänt förortsgäng.

– Kriminella kliver in där det finns familjer med dålig ekonomi som inte kan leva upp till barnens krav.

Hypen runt statusprylarna byggs upp i sociala medier. Den största symbolen av dem alla? Audi RS6. ”Fyra ringar-glamouren”. Bilmodellen som blivit särskilt populär bland bankrånare och knarklangare.

– Du tar på dig guldkedja och klocka för att rättfärdiga din kriminella livsstil. För att visa dig stark. ”Mannen jag är på topp!”. Nej. Du visar upp en mask.

Vill förändra. Droger, våld och fängelse. Stressen. Och skammen från familjen. Många unga som vill bryta med sin kriminella livsstil har tappat hoppet. Men det finns hjälp, menar Mehdi Adnan Mossa från Flemingsberg. Foto: Sara Ringström

Grupptrycket är starkt i förorten, menar han. Mehdi talar om krabb-mentaliteten. När krabbor fångas i hinkar försöker de dra ner varandra för att själv klättra upp.

– Så fort en grabb har ett mål, bryter med sin livsstil. Börjar studera. Man drar ner han direkt: ”Haha bror. Du har fått psykos”.

Du petar i dig piller för att glömma skulden du känner över ondskan du sprider. Egentligen mår du skit.

– De som lever det här livet vet. De håller med. Men att prata om känslor är tabu i den kriminella världen.

Vad händer när du kommer hem, lyfter av din guldkedja och lägger huvudet mot kudden?

– Du får kontakt med dig själv. Innerst inne vet du. Prylarna gör dig inte till man. De är en fasad. Innerst inne är du rädd. Du gråter när ingen är där. Du vill ha mammas kärlek.

Du gör inga pengar

Som kriminell är du ständigt begränsad, menar Mehdi. Idag finns inga pengar i kriminalitet. Att flasha med statusprylar är det enda du har.

– Du kanske kan fixa en klocka, feta kläder. Snabb bil. Men that’s it.

Du kan inte investera och lägga pengar på banken, som med ett vanligt jobb.

– Du kan inte köpa hus till din familj. Istället lever du med stressen. Med polisen och svartsjuka människor omkring dig. Du litar inte på någon.

110 skjutningar i Stockholm i år

Fyra ringar-glamouren Foto: Örjan Holm

Samhället har begränsat kontanthanteringen. Samtidigt är tillgången på knark och vapen stor. Även äldre kriminella har tröttnat på våldet. Det finns inga hierarkier kvar i de kriminella strukturerna.

Du stoppar i dig piller. Tar någons liv. Blir fruktad. Men du ser inte att du själv blir en måltavla.

– De som säljer droger har fått dra sig tillbaka till orten. Där slåss de om mindre pengar på samma marknad. Det är därför våldet ökat.

Kriminalitet har alltid varit extrem. Men nu har det spårat ur, menar Mehdi.

– Unga skjuter varandra för småsaker. Du hanterar två, tretusen kronor och blir skjuten till döds av en barndomsvän för en tusenlapp.

Ingen vill egentligen skjuta, de känner att de måste. Det har blivit trendigt. En ond trend.

– Idag finns inte längre stark och svag. Det är pistolen som pratar. Vem som helst kan bära vapen. Vem som helst är redo att skjuta.

Unga skjuter för status, för att göra sig ett namn.

– Du stoppar i dig piller. Tar någons liv. Blir fruktad. Men du ser inte att du själv blir en måltavla. Folk omkring dig tänker att de måste döda dig, innan de själva får problem med dig. Det leder till din död.

26 döda vänner

Mehdi vet.

– Jag har 26 vänner och bekanta som är döda och begravna. Flera har blivit skjutna till döds och knivhuggna. Många har dött av droger. Men en överdos uppmärksammas inte på sociala medier.

De enda som sörjer dig? Dina föräldrar.

– De som investerat i oss hela livet. Som kämpar dag och natt. Det enda de vill av oss? Att vi ska må bra. Att vi ska göra något av våra liv.

Polisen: Unga dödar varandra för småsaker

Foto: Sara Ringström

Tänk på stressen du utsätter dina föräldrar för. Skammen. Att stå emot som förälder är svårt.

– Föräldrar frågar mig om råd. De gråter. De berättar att de gör allt för sin son. De köper jackan på kredit. De vill inte att han ska sno eller hamna i kriminalitet.

​Många föräldrar gör fel. Mycket fel.

– Du måste snacka med dina barn. ”Vi har inte råd, du måste acceptera”.

Tipset till föräldrar?

– Ge stöd, kärlek och råd. Har din son ett större mål i livet?

Hämta in kunskap om hans liv. Hur det går i skolan och vad han gör på fritiden.

– Vem umgås han med? Vad gör han på fritidsgården? Försök nätverka med andra föräldrar. Ta initiativ, ring själv till fritidsgården och skolan. Prata med människor som jobbar runt din son.

Polisens strategi: Kör hem langarna till föräldrarna

Ur Dimman

Mehdi Adnan Mossa föreläser på skolor, fritidsgårdar och behandlingshem runt om i landet om livet ur dimman.

Han jobbar på en fritidsgård och en skola i Flemingsberg. Färdigutbildad behandlingsassitent. Pluggar nu till ungdomscoach. Ska utbilda sig till socialpedagog.

Just nu jobbar han på en bok om sitt liv med lösningar på gatuproblematiken och tips hur du lämnar en kriminell livsstil.

Följ Ur Dimman på Facebook och Instagram.

Visa merVisa mindre