Sten lämnade kriminaliteten - nu hjälper han andra

Det var under Sten Streifferts senaste fängelsestraff som idén till föreningen Livskraft föddes. Idag hjälper han och hans fru Inger kriminella och andra personer i utanförskap. Nu har föreningen öppnat en ny mötesplats i Sollentuna.

  • Publicerad 10:34, 17 apr 2018

Det krävdes ett femårigt straff för att Sten Steiffert skulle vakna upp och bestämma sig för att förändra sitt liv på riktigt. Det var också då tron ”fick fäste” hos honom på riktigt, som han beskriver det.

– Den bästa delen av dagen på anstalten var på kvällen när vi låstes in i våra celler. Jag fick äntligen det tyst omkring mig och kunde tänka och be, berättar han.

Den ideella förningen Livskraft startades för 20 år sedan i Klara Kyrka. Sten Steiffert hade så kallad frigång och spenderade sina dagar i kyrkan. På kvällarna åkte han tillbaka till anstalten.

Sedan dess har föreningen vuxit och utvecklats. Tolv personer arbetar idag inom Livskraft, och de driver också ett utslussningsboende.

Varje vecka gör de besök på olika anstalter runt om i landet. Varje år gör de sammanlagt 450 sådana besök för att hjälpa interner, finnas där för att prata och hjälpa de genom olika typer av program.

Men även anhöriga kan få stöd av Livskraft. Inger Steiffert vet själv hur maktlösheten som anhörig känns.

– Ofta glöms de anhöriga bort. De befinner sig också i en slags fängelse, fast på utsidan, säger hon.

I oktober öppnade föreningen ett kafé i Missionskyrkan i Sollentuna. På torsdagar och fredagar ska det här fungera som en mötesplats för personer som på något sätt befinner sig i utanförskap.

– Vi vill finnas till hands för personer i Sollentuna. För långtidssjukskrivna, långtidsarbetslösa, personer som suttit i fängelse eller på andra sätt befinner sig i utsatthet, säger Sten Steiffert.

Även om paret är starkt troende, och kaféet ligger i kyrkan, finns det inga krav på att man måste vara troende för att få hjälp av Livskraft.

– Vi träffar personer som är muslimer eller en annan tro. Vissa tror inte på något och är inte intresserade av att börja göra det, menar Inger Steiffert.

Det viktigaste handlar om att få stöd att bygga upp ett nytt liv, efter kriminaliteten.

– Bestämmer man sig för att släppa droger eller kriminalitet innebär det tyvärr för många att även ens vänner försvinner. Där vill vi kunna finnas där, och stötta och lyssna. Många av dem som gått igenom en sådan process blir senare personer som också hjälper andra ta sig ur det, säger Sten Steiffert.

MER Livskraft

Livskraft är en riksorganisation med sitt säte i Sollentuna och fungerar som en paraplyorganisation för lokala enheter i landet.

Föreningen bedriver fängelsearbete med en kristen grund. De arbetar med fängelsebesök, boende och behandling.

Livskrafts kafé och mötesplats finns öppet i Missionskyrkan i Sollentuna torsdagar och fredagar 11-15. Dit är alla välkomna.

Mer information finns på www.livskraft.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna

Nyheter Rulltrappskaoset: ✓Okänd lagerstatus på reservdelar ✓Hela stationen fortsatt stängd Efter rulltrappshaveriet i Citybanan i förra veckan är station Stockholm City fortfarande stängd och ingen prognos finns för när den kan öppna. Stockholm Odenplan öppnade i morse efter att alla utom...måndag 16/7 12:10

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 10:16

En räddades ur brand

Nyheter En person har räddats ur ett brinnande hus i Gillbo på måndagsmorgonen. Nu är branden under kontroll, enligt räddningstjänsten.måndag 16/7 9:09