Sten och Cras årets akvarellstipendiater

Lena Cras och Karin Sten är årets mottagare av Väsby konsthalls akvarellstipendium. De får 5 000 kronor vardera för deras "lyriska närvaro" respektive "expressionistiska energi".

  • Publicerad 08:06, 17 apr 2018

Lena Cras, från Kolboda Hagby i Småland, arbetar mest i akvarell, grafik och måleri. Hon har många utställningar bakom sig och har bland annat deltagit i Väsby konsthalls akvarellsalong 1996. I år här hon en av två konstnärer som får ta emot Väsby konsthalls akvarellstipendium.

Juryns motivering lyder: "Med lyrisk närvaro och lyhördhet till materialet tar Lena med betraktaren till ett yttre och inre landskap. Och väcker tankar och funderingar som ger mersmak".

Den andra av årets stipendiater är Karin Sten från Älvdalen i Dalarna. Hon arbetar främst med akvarell, men även med grafik, och håller i målerikurser för såväl nybörjare som mer erfarna konstnärer. Juryns motivering lyder: "Med sin expressionistiska energi, sitt mod och personliga bildspråk sticker Karins bilder ut, och lockar betraktaren att följa med in i hennes bildvärld"

Vernissage hölls i lördags med cirka 250 besökare. Salongen pågår till den 13 maj.

I år lämnade 183 konstnärer in totalt 519 verk till salongen, varav 117 konstnärer och 158 verk blev antagna av juryn. Juryn bestod av konstnärerna Galina Davydtchenko, Lena Hjorth och Weikko Kuuzela. Stipendiet finansieras av Upplands Väsby kommun och Väsbyhem.

MER Akvarellstipendiet

Akvarellsalongen har anordnats av Väsby konsthall sedan 1999. Varje konstnär får lämna in högst tre verk, vilka bedöms av en jury bestående av professionella konstnärer.

Akvarellstipendiet har delats ut sedan 2001. Fram till 2010 delades stipendiet ut till minne av Väsbykonstnären Karin Öije-Abel. Sedan 2011 finansieras stipendiet av Upplands Väsby kommun, under senare år även av Väsbyhem.

Årets jury är Galina Davydtchenko, Lena Hjorth och Weikko Kuuzela.

Årets vinnare är Lena Cras och Karin Sten. Fjolårets vinnare var Anette Gustafsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Frias för dubbelmord i Väsby

Nyheter Den man som stod åtalad för dubbelmordet i november ifjol frias helt av tingsrätten. Detta då det inte gått att styrka att det var han som mördat de två männen.tisdag 17/7 11:45

"Jag kunde inte i min livligaste fantasi tro detta"

Nyheter Fästmön la ut smyginspelad video på nätet Leif Berglund (S) avgår som kommunfullmäktiges ordförande. Detta efter att en film cirkulerat på nätet där han kallar andra politiker för nazister. Nu berättar Leif Berglund själv om vad som...tisdag 17/7 9:45

Sex dömda för rån i Väsby

Nyheter Sex män har dömts för rånet mot ett växlingskontor i Väsby centrum i våras.måndag 16/7 13:05