Licens. Efter ett domstolsbeslut slipper Ekeröbon betala. Foto: Mostphotos

Stenhamrakvinna får rätt om tv-licens

Radiotjänst krävde en Stenhamrakvinna på licenspengar. Men hon menar att tv:n inte var hennes. Nu dömer förvaltningsrätten till kvinnans fördel.

  • Publicerad 15:34, 6 mar 2019

Hösten 2015 köpte kvinnan, som är bosatt i Stenhamra, en tv. Butiken lämnade efter köpet information om det till Radiotjänst som krävde kvinnan på licenspengar eftersom hon inte besvarade deras fråga om tv-innehav.

Kvinnan menar dock att hon inte har fått någon sådan fråga, att hon inte hade någon tv och att köpet inte var till henne.

Vidare menar kvinnan att hon vid det aktuella tillfället ska ha hjälpt sin svärmor med tv-köpet då hennes svärmor hade problem med sitt betalkort och inte kunde bära apparaten själv.

Upphäver beslutet

Efter två omprövningsbeslut fick kvinnan skicka in ett intyg med namn, adress, personnummer och datum för köpet, undertecknat av svärmodern för att styrka hennes version.

Ärendet har nu tagits upp i förvaltningsrätten i Luleå. Domstolen går på kvinnans linje och upphäver de överklagade besluten.

Vid årsskiftet avskaffades tv-licensen och ersattes med en public service-avgift som gemensamt betalas av alla över 18 år som har en beskattningsbar inkomst. Oavsett tv-innehav eller ej dras pengarna på skatten. Betalningsärenden som påbörjades före lagändringen gäller dock fortfarande.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Ägarbyte väntar för välkänd restaurang

Nyheter I snart fyra år har nuvarande ägarna drivit Restaurang Jungfrusund. Men snart tar en ny ägare över. – Det har varit jätte­trevligt, säger ägaren Lars Nordgren.tisdag 19/3 10:43