Louise Lundell, Sam Mahonys och Alicia Engelhardt är tre av fyra som gått till final i kocktävlingen. Foto: Pelle Berglund/Hege Hellström

Stenhård kamp mellan årets elevkockar i Täby

Årets finalister i mattävlingen Elevkocken är klara. Nu återstår det bara för eleverna att rösta fram den godaste maträtten och kora årets unga Täbykock.

  • Publicerad 19:44, 9 maj 2017

På Näsbyparksskolan håller man i årets mattävling Elevkocken. Konceptet innebär att elever från Täbys förskolor, grundskolor och gymnasieskolor får tävla om vem som skapar den bästa maträtten.

Eleverna skickar in sina recept till Sodexo, företaget som lagar skolmaten, och därefter sållas recepten. En jury avgör sedan vilka elever som blir finalister och dessa får tävla om titeln "Årets Elevkock Täby".

Emil Bergström är restaurangansvarig på Näsbyparkskolan och menar att det är viktigt att eleverna får vara med och bestämma.

– Vi vill öka engagemanget bland eleverna. Nu kan de vara med och påverka vad vi ska servera här, säger han och tillägger:

– Första gången trodde jag att de bara skulle nämna pannkakor. Det är kul att höra att barn uppskattar annan typ av mat än halvfabrikat.

En av eleverna, Louise Lundell blev utvald av juryn med sin rätt som bestod av lammfärsbiffar, potatis, svartvinbärsgelé och gräddsås. Hon fick reda på beskedet via ett sms från sin pappa.

– Jag trodde att han skojade med mig först. Det är min favoritmaträtt, min mamma brukar göra den, säger hon.

De fyra finalisterna såg fokuserade ut när de skulle se till att upplägget av maten på tallriken blev rätt. På Sam Mahonys tallrik låg en cottagepie.

– Receptet kommer från pappa. Han är engelsman och det är en engelsk rätt jag ska servera, säger han.

Alicia Engelhardt, som går i tvåan på Midgårdsskolan. tävlar med rätten: "Smarrig kycklingkebab”

– Min tävlingsätt är en av mina favoriträtter hemma. Vi brukar laga den ganska ofta. Jag har lagat den nästan helt själv några gånger, säger Alicia vars favoriträtt i skolan är ugnsbakad falukorv med ost.

Den fjärde finalisten, Alexandra Sävö Yokobori, från Åva Gymnasium tävlar med rätten "Tandoori-style kyckling och potatis".

Maträtterna kommer serveras i skolorna under nästa vecka och eleverna får sedan rösta om vilken maträtt som ska vinna.

Alla finalister och serveringsdag:

Måndag 15/5

"En smarrig kycklingkebab" av Alicia Engelhardt, Midgårdsskolan

Tisdag 16/5

"Cottage Pie" av Sam Mahony, Rösjöskolan

Onsdag17/5

"Tandoori-style kyckling och potatis" av Alexandra Sävö Yokobori, Åva Gymnasium

Torsdag 18/5

"Mammas Färsbiffar", av Louise Lundell Näsbyparkskolan

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Udda annonsen: "Obamas tuggade tuggummi"

Nyheter "Jag ser hur fönstret vevas ned" Går det verkligen att sälja ett tuggat tuggummi? Jo kanske om man berättar att den tidigare presidenten Obama tuggat på det. Det är nämligen precis vad en Täbybo har gjort på blocket.tisdag 25/9 17:18

Äldre man blödde efter fall – nekades vård

Nyheter "Han blödde ju från ansiktet" Victoria Larre hjälpte en äldre man som ramlat att ta sig till en vårdcentral i Vallentuna Centrum. Men på plats menar hon att mannen nekades vård, något som fått många att reagera.tisdag 25/9 13:53