Ska fyllas. Stenhuset ligger nära Skoklosters slott. Foto: Håbo kommun

Stenhusets framtid mejslas ut – uppstart i vår

Ett hantverkscentrum eller varför inte ett företagshotell? Stenhusets framtid i Skokloster har diskuterats.

  • Publicerad 16:54, 25 okt 2017

Förra veckan träffades ett tjugotal personer på Macken i Skokloster. De var på plats för att diskutera dels Stenhusets framtid, men också hela Skoklosters framtid.

Flera idéer kom upp under onsdagskvällen. Bland annat fanns idéer om att göra Stenhuset till ett hantverkscentrum eller till ett företagshotell.

– Det var ett positivt möte. Folk i Skokloster är verkligen engagerade och vill att saker ska hända, säger Jenny Lindberg på Håbo Marknads AB.

Leaderprojekt

Och idéerna som kom fram under mötet plockades upp av Jenny Ekerljung från den ideella föreningen Coompanion. En av de parter som är på väg att starta ett leaderprojekt kring framtidens Stenhus.

– Vi blev kontaktade av Jenny Lindberg och Rebecka Enhörning vid Skokloster Slott under våren, berättar Jenny Ekerljung och tillägger:

– Under tiden vi samtalade kom vi fram till att tankarna kring utvecklingen av Stenhuset lämpade sig mycket väl för ett leaderprojekt och det går vi nu vidare med.

Stor potential

Håbo Marknads AB som arbetar med frågor som rör besöksnäring och turism i Håbo har länge sett en stor potential i Stenhuset och har efter flera års diskussion gått samman med Skokloster Slott, Håbo kommun Kultur och Livsmiljö samt Coompanion med avsikt att söka EU-medel för att öppna upp Stenhuset för både allmänhet, föreningar och företag.

Nu kommer en projektansökan till Leader att lämnas in och initiativtagarna hoppas på en uppstart redan under våren 2018.

Vad är Leader?

Leader Mälardalen ger stöd till projekt som syftar till utveckling i vårt område. Stöden finansieras av EU, svenska staten och kommunerna i området.

Leaderprojekt i Sverige finansieras med pengar ur fyra av EU:s fonder: Landsbygdsfonden, Regionalfonden, Socialfonden och Havs- och fiskerifonden. I Leader Mälardalen används tre av dessa: Landsbygdsfonden, Regionalfonden och Socialfonden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet