Tryggare här. Mikael Wallman, Saga Svedman och Ottilia Wallman tränar alla hellre på Nälsta bollplan, där de inte blir avbrutna lika ofta. Foto: Mikael Andersson

Stenkastning och knivhot – nu har spelarna fått nog

Stenkastning, glåpord och knivhot – fotbollsspelarna i Spånga är vana att bli störda på träningar på Spånga IP. Efter att problemet uppmärksammats stort i media hoppas klubben nu på förändring.

  • Publicerad 16:36, 30 aug 2017

Man undrar var det ska sluta? Det ska inte behöva vara vardag att ungdomar är rädda för att gå till en träning

Knappt en vecka har gått sedan Spånga IS damer tvingades avbryta sin träning på Spånga IP då ett ungdomsgäng kastat sten mot dem.

En av stenarna träffade en tjej på foten, laget fick också motta glåpord och hot.

När vi möter spelare och tränare på Nälsta bollplan för att prata om det inträffade har händelsen fått stor uppmärksamhet medialt efter att en spelare berättat om saken i en lokal Facebook-grupp.

Stenkastning och knivhot på Spånga IP – nu vill polisen ha mer info

Enligt spelarna är händelsen, som nu har polisanmälts, inte unik. Att ungdomar stör klubbens träningar på Spånga IP har blivit vardag.

– Det har varit både knivar och påkar. Det här är bara en i raden av alla händelser som skett när vi tränar på Spånga IP. Man känner att man är väldigt trött på det, säger Mikael Wallman, som tränar damerna.

Vågar inte träna

Dottern Ottilia, som spelar i laget, berättar om hur hennes 12-åriga lillebror knivrånades på Spånga IP innan sommaren.

– Efter det har barn varit rädda och en del har inte velat gå till träningar på Spånga IP. Nu efter sommarens uppehåll så fortsätter problemen. Man undrar var det ska sluta? Det ska inte behöva vara vardag att ungdomar är rädda för att gå till en träning, säger hon.

"Fått mycket stöttning"

Malin Wiberg är den som först lyfte händelsen på Spånga IP på Facebook.

– Efter att jag skrev inlägget har vi fått mycket stöttning. Det känns som att det kommer att bli förändring nu, säger hon.

Mikael Wallman tror att en lösning skulle kunna vara att fler vuxna rörde sig på Spånga IP, som fältassistenter, poliser och föräldrar.

– Det är ett komplext problem att lösa. Men samhället och staden måste också ta sitt ansvar och hjälpa till, det kan inte ligga bara på klubben. Vi som hyr planen måste ju kunna komma till träningen och känna oss trygga, säger han.

”Svårt att svara på varför”

Från stadens håll ser man allvarligt på det inträffade. Pierre Nystedt, idrottsförvaltningens anläggningschef på Spånga IP, känner till att det i perioder kan vara stökigt kring anläggningen – särskilt kring skolavslutningar och skolstart.

– Det är svårt att svara på varför unga gör såhär. Från stadens sida erbjuds det otroligt mycket aktiviteter för ungdomar i Järva, säger Pierre Nystedt.

Enligt honom har staden arbetat med trygghetsskapande insatser på Spånga IP under flera år. Bland annat genom att bättra på belysningen och att anlägga en konstgräsplan för spontanfotboll.

– Det är klart man blir förbannad. Det vi gör omedelbart, förutom att samarbeta tätt med polisen, är att kontakta Spånga IS för att sätta upp en åtgärdsplan, säger Pierre Nystedt.

"Man vill inte gå till träningen och känna att man kan få en kniv i magen", säger Ottilia Wallman, till höger. Foto: Mikael Andersson

Spånga IS spelare blir störda av ungdomsgäng när de tränar på Spånga IP. På bilden syns Nälsta bollplan där damerna tränade i måndags när vi besökte dem. Foto: Mikael Andersson

Polisbevakning under en träning på Spånga IP

Efter att en spelare i Spånga IS i onsdags gick ut på Facebook och berättade att laget blivit utsatt för stenkastning och försök till stöld i samband med träning har många Spångabor reagerat.

Händelsen utreds nu av polis. I förra veckan hade Spånga IS även polisbevakning under en av sina träningar.

Problemet med otrygghet kring platsen har lyfts flera gånger i lokala grupper på nätet. Senast i juni skrev Spånga Tidning om att ungdomar attackerats på Spånga IP av ungdomsgäng, som hade med sig soft air guns och hockeyklubbor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56