Lugnet. Stiftelsens förre styrelseledamot förde över pengar till sitt eget personkonto. Foto: Daniel Cannervik

Stiftelsen Lugnet vann rättstvist mot ex-ledamoten

Lugnets förre styrelseledamot förde över flera tusen kronor i månaden till sig själv. Nu ska han betala tillbaka – och stå för rättegångskostnaderna.

  • Publicerad 10:53, 10 dec 2018

Mannen dömdes tidigare i höstas till tio månaders fängelse för att ha försökt starta en brand vid Lugnets boende på Munsö och även skickat ett hotbrev till verksamhetschefen.

Nu har 78-åringen fått ytterligare en dom emot sig. Södertörns tingsrätt avgjorde nyligen en tvist genom att besluta att mannen ska betala tillbaka 52 000 kronor till stiftelsen Lugnet, som bedriver LSS-verksamheten.

Han ska dessutom betala stiftelsens rättegångskostnader på sammanlagt 150 000 kronor.

Skötte stiftelsens pengar

Anledningen till tvisten är att mannen, som tidigare även skötte föreningens ekonomi, vid 13 tillfällen förde över 4 000 kronor från stiftelsen till sitt eget personkonto. 78-åringen själv har hävdat att han hade rätt till utbetalningarna och att det finns ett styrelseprotokoll som bevisar överenskommelsen om ersättning för konsulttjänster.

Men det finns två olika styrelseprotokoll från samma datum. Layouten på dokumenten skiljer sig åt en aning och äktheten i det protokoll som 78-åringen presenterat kan ifrågasättas, menar tingsrätten. Handlingen lämnades dessutom in i ett sent skede i processen.

Tingsrätten slår därmed fast att mannen inte har rätt till utbetalningarna.

Fortfarande kritiskt tillstånd efter våldsamt bråk

Nyheter Tillståndet för offret är fortfarande mycket allvarligt en månad efter det våldsamma bråket i en villa i Knalleborg. Två personer sitter häktade misstänkta för händelsen.lördag 15/6 1:15