Hobby. Kristina Karlström driver sin nätbaserade second hand-butik "Stinas Repriser" hemifrån i Blackeberg. Foto: Mikael Andersson

Stinas repriser ger gamla prylar nytt liv

Hur får man folk att inte bara lämna in gamla saker, utan även köpa dem? Med lite puts, rimliga priser och en dos kärlek vill Brommabon Kristina Karlström locka fler till att börja återbruka.

  • Publicerad 15:34, 6 sep 2019

Hemma hos Kristina Karlström i Blackeberg är det högt i tak, bokstavligt talat. Något som enligt henne själv passar bra, dels för att familjens flytt från villa till lägenhet kändes mindre påtaglig – och för att hon älskar lampor.

Hela lägenheten är noggrant inredd, men i ett av vardagsrummets hörn står det saker som bara är på tillfälligt besök. De väntar nämligen på att bli köpta av någon som besökt hennes nätbaserade second hand-butik, Stinas Repriser.

– Det är en hobby och det roligaste jag vet. Jag älskar återbruk och att gå på loppis är min drog. Jag hoppas att fler ska upptäcka återbruk, det mesta finns ju och man behöver inte köpa nya saker, säger Kristina Karlström.

Nytt liv. Genom att damma av och putsa upp gamla grejer hoppas Kristina Karlström att fler ska börja återbruka. Foto: Mikael Andersson

"Ska inte vara dyrt"

Idén väcktes förra sommaren när Kristina besökte en auktion uppe i Dalarna.

– Jag funderade på vad som hände med de saker som inte säljs, det finns ju en marknad för det. Folk är duktiga på att lämna in gamla saker, men mindre bra på att handla dem, säger hon.

Därför handplockar Kristina det hon gillar på loppisar och auktioner, dammar av och putsar upp, för att sedan lägga ut fyndet på Facebook och Instagram.

– Jag sätter priserna efter vad jag själv skulle vilja betala för det. Men jag kollar runt på auktionssajter vad saker och ting kostar, och sedan lägger jag mig lite lägre. Återbruk ska inte vara dyrt.

Har du någon favoritsak att sälja?

– Jag har en förkärlek till lampor. Jag putsar upp dem och byter gamla stickproppar.

Vad är det mest udda du sålt?

– Det måste vara ett etui med gamla kondomer från 60-talet. Jag hittade det i en blandlåda jag köpte från en auktion. Sedan sålde jag det till en kille som hade en antikbutik.

Kristina berättar att hon ofta får beröm för bilderna hon lägger ut, något som hon också lägger stor vikt vid.

– På Blocket brukar många bara ta en bild med vit bakgrund, men jag försöker skapa en miljö som saken har ett sammanhang i.

Vad är ditt tips till den som vill börja återbruka mera?

– Ta dig tid. Åk runt till flera olika ställen. Men det finns mycket att hitta på nätet också. Man får ett mer personligt hem om man blandar nytt och gammalt. Den som vill börja sälja och har mycket saker kan testa bakluckeloppis, det är roligt. Satsa också på att lägga ut bra bilder på saken, och glöm inte att skriva ut måtten.

Går åt. Det mesta som läggs ut på Stinas Repriser säljs inom ett dygn. Foto: Mikael Andersson

Vill skaffa egen lokal

De flesta som handlar av henne är från Stockholmsområdet, men det händer också att hon postar vissa saker.

– Det mesta går inom ett dygn, och det som inte går direkt blir oftast inte sålt. Då brukar jag prova att sälja det via Marketplace på Facebook. Fördelen där är att det är gratis att lägga ut saker.

Drömmen är att en dag skaffa en egen lokal med verkstad i, och det bästa vore om den låg i Bromma. Men än så länge får den som handlar komma hem till henne i Blackeberg för att hämta sitt fynd.

Stinas Repriser

Namn: Kristina Karlström.

Bor: Blackeberg tillsammas med sin man och två barn.

Gör: Frilansar som journalist, och driver nätbaserade second hand-butiken Stinas Repriser sedan ett år tillbaka.

Visa merVisa mindre