Nystart. Södersjukhuset har fått eget kök efter att alltid ha varit utan. Här syns Maria Gustavsson och tv-kocken Markus Aujalay förbereda dagens servering. Foto: Linda Gren

Stjärnkock bakom Södersjukhuset nya finmat

Ett nytt kök och en meny bestående av minst 12 rätter. Med det nya konceptet, utvecklat i samarbete med en av landets namnkunnigaste kockar, ska patienterna på SÖS äta sig friska.

  • Publicerad 16:17, 6 feb 2018

Södersjukhusets nya kök och planerade satsning på sjukhusmaten har varit på gång länge. Men nu är det slutligen dags. Redan på tisdag kommer den första patienten att kunna äta mat som lagats i det nya köket. Sedan sker ett successivt införande fram till den 3 juni då maten ska vara tillgänglig för hela Sös.

Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) är en av dem som jublar över att köket nu blir verklighet.

– Det har tagit lång tid, men nu känns det jättebra att det är på plats, säger hon vid en pressträff på Södersjukhuset på tisdagen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Samtidigt med det nya köket införs också ett måltidskoncept anpassat efter patienternas individuella behov. Tidigare har bara en maträtt erbjudits, nu blir det istället hela 12-14 rätter som presenteras från en väl tilltagen meny.

Aujalay har varit med och styrt

Tv-kocken Markus Aujalay har varit involverad i projektet sedan starten för sju år sedan och säger att han har rollen av coach och bidrar med experthjälp.

– För mig personligen ville jag vara med till varje pris. De som kommer hit har inte själva valt det och ingen vill egentligen vara här. Om jag då kan bidra till att de får det bättre är det fantastiskt. Dessutom visar forskning att patienter som äter bra också blir friskare snabbare, konstaterar han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Varmrätt. Kikärts- och quionoabiff med grönsaksris och varm linsalsa samt en barnvänlig korv stroganoff ingår i menyn. Foto: Linda Gren

Efterrätt. Foto: Linda Gren

Nya grundmenyn

12 huvudrätter anpassade efter säsong:

3 vegetariska (varav 1 vegan)

3 fisk

2 kyckling

4 kött

samt

2 soppor

3 sallad/råkost

6 desserter

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.