Stockholmsbo. Krögaren Petter Nilsson flyttade tillbaka till Sverige för kärlekens skull. Foto: Sara Rådman

Stjärnkocken öppnar nytt på Östermalm

Den 17 september slås portarna upp för restaurang Petri. Bakom namnet står den meriterade kocken Petter Nilsson, som för första gången öppnar eget på svensk mark.

  • Publicerad 17:10, 7 sep 2020

Det finns dem som tar mat på alldeles för stort allvar

– Det känns jätteroligt det här! Men det är ju lite speciella tider. Så det är lite extra nervöst. Men man får väl se tiden an och så får man väl vara uthållig och klok, säger ägaren Petter Nilsson.

Drivit restaurang i Paris

Petter har tidigare drivit restaurang både i Paris och i den lilla staden Uzés i södra Frankrike. En av sakerna han har tagit med sig från den tiden är fransmännens syn på mat.

– Det finns dem i Sverige som tar mat på alldeles för stort allvar. Det finns en social del av restaurangbesöket och den delen behöver inte gå i klinch med att det är en bra restaurang. Jag vill att det här ska vara en fin restaurang som ändå har en varm atmosfär av omhändertagande.

Övertar Volts fana

I den nyrenoverade restaurangen låg stjärnkrogen Volt tidigare. Något som gör lokalen på Kommendörsgatan till en för många välkänd adress.

– Jag gillade Volt. Det fanns liksom en uppbyggd logistik som passade bra till det jag önskar göra här. Men sedan så behöver man ju göra om mycket också för att göra lokalen till sin egen, säger Petter.

Maten som kommer att serveras är influerad av flera olika kök och utan etikett. Men något Petter slår fast är att maten ska lämna avtryck hos besökaren.

– Det finns en ganska seriös sida i mig som önskar att man med varje maträtt ska känna någonting mer än att det bara är gott. Att man ska förstå en mening eller att man får en förflyttelse i tid och rum, säger han.