Stjärntränaren stäms av norsk hästagent – "lämna över hästar"

Travtränaren Daniel Redén, med säte i Enköping, var den vinstrikaste travtränaren i Sverige i fjol. Hans hästar sprang in över 43 miljoner. Men nu stäms travtränaren av en norsk hästagent.

  • Publicerad 08:52, 17 jan 2019

Nyligen lämnade norrmannen, genom en advokatbyrå, in en stämningsansökan till Uppsala tingsrätt, som riktar sig emot Daniel Redéns bolag Brixton Medical. Hästagenten kräver att bolaget måste överlämna stjärnhästarna Smilin Eli och Pastor Stephen.

Det hela grundar sig i en affär parterna ska ha gjort. Hästarna skulle säljas till en amerikan som skulle använda hästarna som avelshingstar. Kort efter att de båda hästarna sålts för 1,4 miljoner kronor hävdes dock avtalet av Redéns bolag Brixton Medical, hävdar agenten.

Enligt den norske hästförmedlaren skulle de två USA-födda hästarna hämtas hos Stall Zet och Daniel Redén, som är baserad på Furuby gård utanför Enköping. Planen ska sedan ha varit att de skulle transporteras till den amerikanske köpare. Men affären ska alltså ha skjutits i sank.

Pengarna som utlovats ska inte ha förts över innan det avtalade förfallodatumet. Då meddelade Redéns bolag att de inte längre ville genomföra affären.

Men enligt den norska agenten utgör inte ett betalningsdröjsmål på en vecka, tillräcklig grund för Brixton Medicals agerande, enligt stämningen. Nu är det upp till Uppsala tingsrätt att avgöra vem av parterna som har rätt.

Bakom den framgångsrika travsatsningen i Brixton Medical och Stall Zet står från början miljardären och Uppsalaentreprenören Bengt Ågerup.