Stovid-1. "Jag hade döpt viruset i boken till stovid-1, Stockholm virus disease, och jag och förläggaren kom fram till att det måste vi ändra. Vi döpte om den Stebov-1", säger författaren Daniel Sandberg. Foto: Claudio Britos

Stockholm är ground zero i ny pandemibok

För sju år sedan flyttade Daniel Sandberg till Stuvsta och började samtidigt skriva på en bok. Boken skildrar en pandemi som bryter ut i Sverige och i världen – där försök till karantän och masstestning är förgäves.

  • Publicerad 16:53, 10 jun 2020

Det är lite speciellt att något sånt här skulle inträffa samtidigt.

Parallellt med sitt heltidsjobb som ekonom har Daniel Sandberg skrivit på en bok. Under de sju år han knåpat med boken har han hunnit bli pappa två gånger om, och bott in sig i Stuvsta vid Älvsjöskogen. Han har skrivit under pappaledigheter, under sommarledigheter, och inpå nätterna efter jobbet.

I boken är en amerikansk epidemiolog på besök i Stockholm när en orkan slår upp ett slukhål i Gamla stan. Arbetarna som försöker återställa hålet blir sjuka av ett okänt virus som sedan sprider sig över världen. Nu släpper Daniel äntligen sin debutbok, mitt under coronapandemin.

– Jag hade döpt viruset i boken till stovid-1, Stockholm virus disease, och jag och förläggaren kom fram till att det måste vi ändra. Vi döpte om den Stebov-1, Stockholm Ebola Virus, säger han.

Karantän och masstestning

– I boken vidtas liknande åtgärder, karantän och masstestning, men det går mycket snabbare, det är betydligt mer smittsamt. Corona har ju inneburit en långdragen karantän, det händer inte riktigt i boken.

Det var när Daniel såg filmen Contagion som han började skriva på boken, inspirerad av katastroffilmens realism. Han hade läst flera böcker på temat men aldrig tyckt att de kändes särskilt verklighetstrogna.

– I min bok händer det något sensationellt, men det vilar på en realistisk grund. Det är det som gör den lite läskig. Det skulle kunna hända på det sättet. Tack och lov är det väldigt osannolikt.

Är det ansvarsfullt att släppa den här boken nu?

– Folk får ju läsa den om de vill, det är ju inget måste. Men det är lite kittlande, lite speciellt att något sånt här skulle inträffa samtidigt. Väldigt märklig tajming.

Det här är Daniels debut som författare. Han skrev en första bok när han var 20, men den skulle han inte rekommendera någon att läsa. Nu, vid 38, har han fått ihop boken han vill ge ut.

– Och numera, när man har en smartphone, och går runt och tänker på något hela tiden är det bara att anteckna. Så smidigt.