Beyond Retro på Åsögatan, en av Stockholm alla vintage-butiker. Foto: Jesper Frisk

"Stockholm behöver en vintage friday – inte black friday"

Varför försöka med black friday när Stockholm istället borde lägga allt krut på en vintage friday? Läsaruppmaningen gillas av vintage-försäljare i stan.

  • Publicerad 13:01, 2 dec 2014

I fredags gjorde Stockholm Direkt ett försök att hitta Stockholms motsvarighet till den amerikanska köpfesten black friday. Det gick sådär. I kommentarsfälten var det mest diss av det lokala försöket.

I köpladorna i Barkarby och Täby var det full kommers men i de centrala delarna av Stockholm var det få som applåderade black friday.

– Idiotfredag kanske det borde heta? som en läsare skriver på Stockholmdirekt.se

Varför satsa på black friday i Stockholm?

En mer konstruktiv idé kommer läsaren Anne-Maj med. Hon föreslår att Stockholm släpper black friday helt och istället koncentrerar sig på det vi kan bättre: vintage.

– Inför vintage friday istället. Hedra möjligheten att värdera det vi redan äger, ha klädbytardagar och ge en hemlös en varm jacka! Kom igen! Tänk längre än pluskan räcker!

Markus Hallberg på Bakåt:Framåt AB, som sedan 2008 jobbat med att etablera Vintagemässan, Retromässan och Skivmässan i Stockholm, gillar tänket.

– Vintage friday är en väldigt bra idé som går i linje med vad vi arbetar med. Kanske vore något att försöka få till nästa år! skriver han i ett mejl.

Kanske dags för en stor grej

Lin Sällström, pressansvarig på Americana classic vintage på Gamla Brogatan, håller med.

– Vi arbetar redan med den typen av event men på egen hand. Det skulle absolut vara en bra grej med ett mer samlat grepp där olika aktörer går ihop. Rent generellt är vi öppna för alla typer av positiva samarbeten som kan driva konsumenter och öka vintage-intresset. Det ligger helt rätt i tiden att konsumera på ett vettigare sätt. En intressant idé! säger Lin Sällström.