Igår var Stockholm Exergi på plats på Hässelby gårds torg för att svara på allmänhetens frågor om det planerade bygget av kraftvärmeverket i Lövsta. På bilden står Daniel Löfstedt och Ulf Wikström från Stockholm Exergi och pratar med Lars Hannéll från Hässelby hembygdsförening (mitten). Foto: Victor Malmcrona

Stockholm Exergi mötte Hässelbyborna om Lövstaverket

Det planerade värmekraftverket i Lövsta har väckt skarpa reaktioner i Västerort. På torsdagen var Stockholm Exergi på plats vid Hässelby gårds torg för att svara på frågor – men trots all kritik var intresset svalt från förbipasserande.

  • Publicerad 16:15, 10 maj 2019

Utanför Apoteket på Hässelby gårds torg står Ulf Wikström och Daniel Löfstedt från Stockholm Exergi, redo att svara på allmänhetens frågor om det planerade värmekraftverket i Lövsta.

Det planerade bygget har fått ta emot mycket kritik och väckt ett starkt engagemang bland de boende i området, särskilt på grund av att småbåtshamnen och Lövstabadet kan tvingas flytta.

– Miljön är en stor fråga för många, men också småbåtshamnen och Lövstabadet. Vårt mål är att det inte ska finnas några obesvarade frågor efter att ha pratat med oss, säger Ulf Wikström, hållbarhetschef på Stockholm Exergi.

På Hässelby gårds torg märktes dock inte engagemanget från allmänheten av, men Daniel Löfstedt, kommunikatör på Stockholm Exergi, tror att det snarare beror på att folk inte slutat jobbet än, än ointresse.

Så vill de stoppa nya Lövstaverket

Hässelbybor sluter upp för hotade Lövstabadet

Daniel Löfstedt från Stockholm Exergi visar upp lite av det bränsle som skulle användas i kraftvärmeverket. Foto: Victor Malmcrona

"Måste vara realist"

Efter ett tag kommer Lars Hannéll, ordförande i Hässelby hembygdsförening, förbi. Han är där mest för att, som han säger, morsa på grabbarna.

– Jag hade gärna sluppit kraftvärmeverket, men man måste vara realist också. Det är ett stort bygge och jag tror det är oundvikligt att det byggs, säger han.

Om kraftvärmeverket byggs är Lars Hannélls förhoppning att Kyrkhamn ska rustas upp i samma veva. Utöver det säger han att hembygdsföreningens styrelse försöker vara så neutral som möjligt i frågan om huruvida verket ska byggas eller inte.

Hembygdsföreningen: Så kan Lövstabadet räddas

Samrådsmöte

15 maj är det samrådsmöte i Vällingby teater, där allmänheten ska få information om bygget och en chans att ge sina synpunkter på projektet. Daniel Löfstedt tror det kommer dyka upp fler intresserade där.

– Vi är beredda på att svara på alla frågor folk kan ha, säger han.

Tanken är att representanter från Stockholm Exergi ska ut och informera och svara på frågor om projektet även efter samrådsmötet, menar Daniel Löfstedt, men än är inga fler tider eller platser bestämda.

Här är svaren på DINA frågor om Lövstaverket

Förslaget: Hit kan Lövstabadet flyttas

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt