Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) var på plats i Lausanne för att stötta den svenska OS-kampanjen. Foto: SOK/Linda Gren

Stockholm får inte vinter-OS 2026

Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

  • Publicerad 18:08, 24 jun 2019

Under hela dagen har de båda kampanjerna från Stockholm/Åre och Milano/Cortina gjort sina sista försök att övertyga IOK-ledamöterna.

Politiska topparna besvikna över OS-nej

På plats i Lausanne för att representera Stockholm fanns bland andra vikarierande idrottsborgarrådet Jonas Naddebo (C), oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) för att hjälpa till och göra reklam för den svenska OS-kampanjen, tillsammans med flera andra kända ansikten som Peter "Foppa" Forsberg.

Politiska topparna hoppas på OS i Stockholm

Finansborgarrådet framförde bland annat några strofer av ABBA:s "Dancing Queen" på den sista presentationen vilket ledde till sorl från åhörarplats.

– Jag tänkte att jag skulle bjuda på det nu när det är så viktigt att vi tar hem det här. Vi behövde sticka ut och då tänkte jag: ”Varför inte sjunga lite ABBA för att verkligen visa hur passionerade vi är, sa hon efteråt till Aftonbladet.

– Vi hade tänkte sjunga lite snuttar. Det bestämdes sedan ett par dagar tillbaka, men det var inte alla som visste om det här. Bara en liten krets kände till det så de flesta i den svenska delegationen blev nog väldigt chockade. De undrade nog: ”Hur länge kommer hon sjunga?”.

Men det gav inte resultat.

Vid 18-tiden presenterade IOK-presidenten Thomas Bach resultatet på en presskonferens. Vinter-OS 2026 ska hållas i Milano/Cortina. Sverige snuvas på OS för åttonde gången.

Här var OS tänkt att hållas i Stockholm

Hammarbybacken: Parallellslalom (lag och eventuellt individuellt).

Stockholms stadion: Big air (snowboard) och freestyle (hopp).

Tele2 arena: Konståkning och short track.

Gubbängens bandyhall: Curling.

Globen: Ishockey.

Scaniarinken : Ishockey.

Ny ishall i Barkabystaden: Skridsko

Hamra, Botkyrka: Skidor och skidskytte. Botkyrka har lovat att bygga. Alternativ arena kan byggas i Bisslinge. Sollentuna.

OS-by i Barkaby: Upp till 3000 bäddar. Ska inhysas i nybyggt bostadsbestånd.

Öppningsceremonin: Friends Arena i Solna föreslås som plats för Olympiska spelens öppningsceremoni i Stockholm.

Mediecenter: Stockholmsmässan i Älvsjö föreslås bli internationellt mediecenter och utgöra bas för den samlade presskåren under OS-dagarna.

Medaljceremoni: Slottsbacken

Aktivitetspark: Kungsträdgården

Övriga platser

Åre: Alla övriga grenar i alpint, snowboard och freestyle.

Falun: Nordisk kombination och backhoppning.

Sigulda i Lettland: Bob, rodel och skeleton.

Paralympics

Tävlingsarenor blir den Tele2 Arena för ishockey, Gubbängen för curling och nya skidstadion i Hamra, för skidor och skidskytte.

Öppnings- och avslutningsceremonierna ska hållas i Tele2 Arena respektive Kungsträdgården med medaljutdelning på Slottsbacken. Olympiabyn planeras i Barkabystaden.

Källa: SOK, Dagens Nyheter.