"Stockholm får nytt parti med fokus på stadsbyggnads- och cykelfrågor"

Ett nytt parti med inriktning på stadsutveckling och cykling kommer att starta i Stockholm inom kort. Det säger Stella Fare, som var med och drog igång Stockholmspartiet.

  • Publicerad 17:40, 28 apr 2016

Stella Fare är kanske mest känd för att ha varit med och startat Stockholmspartiet och för att ha drivit igenom ett antal satsningar på Stockholm som cykelstad under åren som borgarråd 1998-2002.

Nu är hon gäst i kommande avsnitt av tidigare stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjös podcast Stadspodden – och spår att Stockholms snart får ett nytt lokalt parti specialiserat på stadsbyggnads- och cykelfrågor.

– Som jag känner nu är det så många frågor som är angelägna för oss som bor i Stockholm som inte tas tillvara av de etablerade partierna. Det finns en chans, eller en risk om man tycker så, att vi får ett nytt lokalt parti i Stockholm som kan suga upp ett nytt intresse för staden och hembygden som de traditionella partierna grovt underskattat, säger hon i avsnittet av Stadspodden som släpps imorgon.

Bygg med omsorg

Stella Fare nämner stora stadsbyggnadsprojekt som Nobel Center, Nya Slussen, Apples planerade butik i Kungsan och Stockholm Water Front som ”förfärliga felsteg” som samlar Stockholmare av vitt skilda slag.

LÄS ÄVEN Här får ex-borgarrådet en verbal känga – i sin egen podcast

Hon riktar också hårda ord mot privatbilismen som enligt Stella Fare måste ersättas med framför allt mer cykling.

– Den privata biltrafiken för mig står för en rå egoism som måste bort, säger hon i Stadspodden.

Stella Fare utvecklar sitt resonemang för StockholmDirekt.

– Jag vill sätta en igång en boll som rullar. Stockholm  behöver ett lokalt parti igen. Jag vet att det finns lite människor som behöver hjälp på traven, säger hon.

Hon vill se ett nytt radikalt alternativ som står emot starka fastighetsintressen, säger nej till miljardregn över nya vägbyggen och som vågar saluföra tydliga visioner om hur ett modernt Stockholms ska se ut och fungera.

– Dagens politiker överlåter för mycket på tjänstemännen. Det finns ingen styrka i politikerna längre. Det finns inga tankar, visioner, ingenting, säger Stella Fare som även efterlyser en mer hårdför röst i cykeldebatten:

– Cyklister måste bli kaxigare och mer militanta. Varför är vi så mesiga och snälla? Det måste till krav nu. Cykling är framtiden, det vet alla, så varför ska vi nöja oss med småsmulor jämfört med alla miljarder som satsas på nya vägar?

Tror du att detta parti finns på plats till nästa val?

– Ja, jag tror att tiden är inne.

Tre snabba

Höger eller vänster?

”Jag anser fortfarande att idén med sakfrågepolitik är gångbar, där man söker samarbeten med andra i vissa frågor”.

Är detta ett parti för enbart bevarare?

"Nej. Yimby har inga bra åsikter när det gäller byggande men har en modern syn på trafiken. De är för spårtrafik och cykling. Inom trafikområdet finns det möjlighet att samarbeta."

Stockholmspartiet finn ju fortfarande, räcker inte det?

"Det är bra men SP är reducerat till en grupp bland andra. Det behövs nya krafter".

Det här är Stella Fare

Stella Fare var med och grundade Stockholmspartiet och satt som cykelvänligt borgarråd i Stockholms stadshus under åren 1998-2002. Därefter gjorde hon entré i Folkpartiet och satt i landstingets trafiknämnd 2006-2010.

September 2014 hoppade hon av Folkpariet i protest mot partiets sjukvårdsfokusering.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.