Solenergi. Stockholm går miste om 1,4 miljarder kWh per år. Foto: Charlotte Årling

Stockholm för dåliga på solcellsenergi

Stockholm har bland landets största mängd total installerad effekt för solcellsanläggningar. Men sett till effekten per invånare halkar staden efter. Man går även miste om en stor mängd energi som hade kunnat komma till nytta, enligt nya rapporter

  • Publicerad 11:10, 11 jul 2019

Stockholms kommun ligger på en andra plats när det gäller total installerad effekt för solcellsanläggningar. På första plats ligger Göteborg.

– Intresset för att installera solceller bara ökar i Sverige. De vanligaste skälen är att långsiktigt sänka sina energikostnader samt en vilja att bidra till förnybar elproduktion i Sverige för att tackla klimatförändringar, säger Johan Lindahl, talesperson för branschorganisationen Svensk Solenergi, i ett pressmeddelande.

Men sett till antalet nyinstallerade solcellsanläggningar under 2018, ligger Stockholm långt efter sin kapacitet. Enligt Svensk solenergi behöver kommunen öka från nuvarande kapacitet på 12 777 kilowatt till 1 277 000 kilowatt, räknat per invånare.

– Det motsvarar ungefär 1 259 fotbollsplaner med solceller i kommunen. Detta kan låta mycket, men är inte alls orimligt. Det finns en stor outnyttjad potential för elproduktion i vår bebyggda miljö, speciellt i en kommun som Stockholm, säger Johan Lindahl i samma pressmeddelande.

En annan undersökning av Vattenfall visar att länet har mycket god potential för solenergi, tredje bästa i landet. Men Stockholm går miste om 1,4 miljarder kWh per år då många villor saknar solceller på taken. Detta motsvarar mer energi än vad alla villor i Stockholm, Salem och Danderyd förbrukar på ett år.