Sprututbyte. Landstingsrådet Anna Starbrink (L) försvarar det nya sprutubytet på Södermalm och säger att det kan bli aktuellt med fler liknande kliniker. Foto: Sacharias Källdén / Anna Molander

Stockholm kan få fler nya sprututbyten

"Södermalm kan inte vara ett reservat för oss välbärgade medelklassmänniskor." Det säger Liberalernas landstingsråd Anna Starbrink inför öppnandet av Stockholms nya sprututbyte för narkomaner, och siktar på många fler byteskliniker.

  • Publicerad 17:40, 17 dec 2018

Politiker, tjänstemän, läkare och brukarföreningen träffades under måndagen på ett lättsamt uppsamlingsmötet inför etablerandet av landstingets andra sprututbyte, i Mariahuset mitt på Söder. Anna Starbrink (L) inledde med att kalla öppnandet för "historiskt", och sa senare att det är dags att lägga debatten bakom sig, nu när krutröken skingrats.

För turerna har varit många och protesterna hårda. Få människor vill bo granne med en klinik där den som injicerar narkotika kan byta uttjänta verktyg mot nya, i syfte att hindra spridning av sjukdomar. Närboende på Söder har anmält landstinget till både Inspektionen för vård och omsorg och Jämställdhetsombudsmannen, samt överklagat beslutet till förvaltningsdomstolen. Och ett tidigare förslag om att lägga kliniken vid Gullmarsplan, slopades tidigare i år efter intensiv klagan från grannar och lokala politiker.

Här öppnar Stockholms nya sprututbyte

Men nu är beslutet fattat och till mars ska lokalerna på Wollmar Yxkullsgatan vid Mariatorget, vara iordningställda och personalen rekryterad.

Vill se fler byten

– Jag vill se sprututbyte på alla platser där den här målgruppen finns. Inte på vårdcentraler, utan inom beroendevården. Det är dags att normalisera sprututbyten som något som ingår i vårdens utbud. Det kommer att finnas på fler ställen, slår Södermalmsbon Anna Starbrink (L) fast.

I nästa steg ingår också att få till mobila utbyten "inom en inte allt för avlägsen framtid", i form av uppsökande enheter som riktar sig till individer. Efter nyår kommer även Hälso- och sjukvårdsförvaltningens nya handlingsplan för hur man ska minska narkotikadödligheten.

Sedan 2013 har landstinget ett sprututbyte bredvid S:t Görans sjukhus på Kungsholmen.

DOKUMENT: Var ska stadens narkomaner få plats att byta sprutor?