"Byggnaden har publik och offentlig del mot Söder mälarstrand som välkomnar besökare och berikar staden. Sommartid förvandlas hela taket till ett soldäck med kiosk, hopptorn samt plats för konserter och utomhusyoga" Foto: Katzenwaffe

Stockholm kan få nytt kallbadhus – här är vinnaren

Under våren har allmänheten kunnat rösta på fyra föreslagna varianter på ett nytt kallbadhus i Riddarfjärden. Nu har AndrénFogelström korats till vinnare för sin "tidlösa minimalism".

  • Publicerad 08:00, 23 maj 2020

Med projektet Kallbadaren vill arkitekten David Bonsib och affärsuvecklaren Hannes Thörnhammar göra ett kallbadhus i Stockholm till verklighet. I ett första steg valdes platsen ut, alldeles utanför Münchenbryggeriet på Söder Mälarstrand i Riddarfjärden. Därefter presenterades i mars fyra konkreta arkitektförslag som allmänheten har kunnat rösta på.

Nu är tävlingen avgjord och det står klart att AndrénFogelströms bidrag tog hem förstaplatsen.

”Med sin kompakta geometri och palatsliknande form, tar AndrénFogelström väl hand om kallbadets alla funktioner. Förslaget fungerar lika bra på vintern som på sommaren där insidans stora badyta kompletterar utsidan", skriver Kallbadarens kommitté i sin motivering.

"Tidlös minimalism"

AndrénFogelström fick 1680 av totalt 4266 röster via Facebook och e-post för sin utformning, som de själva beskriver som "Stockholms nya vardagsrum på vattnet".

Kommittén uppger vidare att kallbadhusets minimalistiska tråd gör sig väl på platsen.

"Den smarta uppdelningen med fokus på vilsamma inslag i kallbadskulturen höjer användarupplevelsen på ett rikligt och behagligt sätt. Samtidigt skänker det nordiska badpalatset en tidlös minimalism till Riddarfjärden”, står det i motiveringen.

Omröstningen pågick mellan 10 april-17 maj.

Närmast ska förslaget förfinas och sedan är planen att försöka få bygglov och finansiering.