Stockholm hamnar på 13:e plats på Cykelfrämjandets kommunvelometer Foto: Sacharias Källdén

Stockholm kvar som 13:e cykelkommun

För tionde året har Cykelfrämjandet presenterat listan över landets främsta cykelkommuner. Stockholm hamnar utanför topp tio i år igen.

  • Publicerad 15:11, 23 maj 2019

Cykelfrämjandets kommunvelometer granskar, betygsätter och jämför Sveriges kommuner efter deras satsningar på att öka cyklingen enligt en rad olika parametrar. I år har 45 kommuner granskats.

Här är alla cykelsatsningar i Stockholm i år

Och även i år är det Uppsala som tar hem förstaplatsen som Årets cykelfrämjarkommun med 88 av 90 möjliga poäng. "Nybyggen, drift, underhåll och beteendepåverkansarbete kopplat till cykelfrämjande åtgärder samt ökade ekonomiska satsningar kan nämnas bland framgångsfaktorerna" enligt ett pressmeddelande..Linköping är två och Lund trea.

Stockholm? Kvar på 13:e plats, trots att rapporten nämner att kommunen bland annat får högsta delbetyg på till exempel infrastrukturåtgärder och informations- och marknadsföringsåtgärder. Stockholm får 63,5 poäng av 90 möjliga. På minussidan poängteras bland annat att staden inte har antagit någon cykelplan de senaste fem åren och kommunen får lågt betyg på infrastruktursinvesteringar.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/stockholms-nya-populara-cykelregel-har-overklagats/repscC!l@LBoYI4ib1Zc4TNLPMTQ/

För att klättra till nästa år föreslår rapporten bland annat att:

"När styrdokumenten ses över kan det vara klokt att se över investeringsnivåerna och om stadens trafikkontor ska arbeta mer med så kallade “steg 1 och 2-åtgärder” för att påverka resandet. Här behöver även den politiska ledningen se till att avsätta de ekonomiska resurser som krävs."

Här hittar du hela rapporten.

Här är topp tio-listan

1. Uppsala (88p)

2. Linköping (80,5p)

3. Lund (78p)

4. Karlstad (75p)

5. Växjö (71,5p)

6. Sollentuna (70,5p)

6. Helsingborg (70,5p)

8. Jönköping (67p)

8. Göteborg (67p)

10. Luleå (66p)

......

13. Stockholm (63,5p)