Svettigt. 20 000 anmälda löpare planeras springa 2018 års marathon. I år är det även en helt ny bana. Foto: Mostphotos

Stockholm Marathon redan fullbokat

Om drygt en vecka är det dags för tusentals löpare att inta Stockholms gator när den 40:e upplagan av Stockholm Marathon går av stapeln. En helt ny bana har tagits fram, och trycket har varit så högt att man tvingats stänga anmälan.

  • Publicerad 17:00, 26 maj 2018

Lördagen den 2 juni klockan 12.00 startar den första av två grupper, och i år har en helt ny bana tagits fram. Till skillnad från tidigare års tvåvarvsbana springer löparna bara ett varv i år. Sträckan blir mer varierad än den klassiska banan med färre branta stigningar och nedförslut, och kommer att gå genom Östermalm, Vasastan, Kungsholmen, Norrmalm, Djurgården, Gamla Stan och Södermalm.

För första gången på fyra år har man även tvingats stänga anmälan på grund av att maxtaket har nåtts. 20 000 anmälda löpare från 103 nationer verkar ha fått en nedåtgående trend att vända.

– Det är ingen tvekan om att den 40:e upplagan och den helt nya banan har lockat fler människor till att anmäla sig. Efter en nedgång har en ökning med 3 000 anmälda skett i år, och vi ser att det är en trend som gäller för hela västvärlden, en ganska unik vändning, säger Lorenzo Nezi, presschef på ASICS Stockholm Marathon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För att hålla löparnas humör uppe har förutom vätskekontroller och energistationer olika zoner inrättats kring banan. En av dem är The Musical K på Stadsgården där flera DJ:s finns på plats med högtalare uppsatta var 50:e meter för att peppa löparna.

En annan zon heter The Royal Selfie Spot och ligger vid Gustaf Adolfs Torg. Här kan löparna stanna vid en utrullad röd matta och föreviga ögonblicket med slottet i bakgrunden.

Målgång sker som vanligt på Stockholms Stadion.

Ny sträcka. Här är årets nya bana, till skillnad från tidigare lopp springer deltagarna bara ett varv, inte två som den klassiska banan tidigare erbjudit. Foto: ASICS Stockholm Marathon