Universitetshjälp. Olle Burell (S) hoppas att projektet är igång redan hösten 2018. Foto: Magnus Selander / Mikael Andersson

Stockholm måste anställa två förskollärare per dag – i åtta år

Det råder brist på förskollärare i Stockholm. Nu vill staden ta hjälp av landets universitet för att utbilda fler.

  • Publicerad 15:33, 3 jan 2018

Antalet inskrivna förskoleelever i Stockholm väntas öka med hela 22 procent till 2026, vilket innebär att 625 nya förskollärare behöver rekryteras varje år fram till dess. Det motsvarar nästan två nyanställning per dag.

Därför undersöks nu möjligheten att köpa utbildning från landets universitet för att utbilda stans barnskötare till förskollärare.

– Till min stora glädje har redan tre universitet visat intresse. En stor fördel är att den som vinner upphandlingen kan skräddarsy utbildningen så att den passar våra behov. Vi kan också göra en fördelning mellan stadsdelsnämnderna efter behov, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I nuläget examineras omkring 500 förskollärare per år på närliggande lärosäten. Universiteten har i sin ansökan angett att de kan bidra med mellan 50 och 100 platser. De kan också tänka sig att förlägga utbildningen i Stockholm.

– Det upplägg vi utgår från är att det betalas ut full lön för den som pluggar en dag i veckan. I bästa fall kan det sätta igång redan till hösten, säger Olle Burell.

De universitet som i nuläget anmält sitt intresse är Uppsala, Karlstads och Jönköpings universitet. Tidigare har vi även berättat om planerna på ett pedagogikcollege och om hur Stockholm försöker attrahera förskollärare från andra kommuner.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.