Skolborgarrrådet Olle Burell (S). Foto: Magnus Selander

Stockholm rasar i ny skolrankning

Stockholm rasar i Lärarförbundets årliga rankning av landets skolkommuner. Staden hamnar på plats 130 jämfört med 95 förra året. “Det är trist”, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

  • Publicerad 16:37, 5 okt 2017

När Lärarförbundet på torsdagen presenterade sin årliga skolrankning hamnar Stockholm på plats 130 av landets totalt 290 kommuner.

Det är ett kraftigt ras med 35 placeringar jämfört med förra året, då Stockholm hamnade på plats 95.

Stockholm klättrar på skolrankning: ”En energikick”

– Vårt mål är att fortsätta klättra. Vi ligger fortfarande 14 platser högre än när vi tog över,  men det är ändå trist att vi har förlorat ett antal placeringar, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Rankningen har sammanlagt 13 kriterier som grund. Bland dessa mäts bland annat hur mycket resurser som går till undervisningen, andel utbildade lärare, lärarlöner och andel elever som går ut nian med godkänt i alla ämnen.

"Får aldrig slå oss till ro"

Förra året klättrade Stockholm 36 placeringar på listan. Olle Burell ansåg då att rankningen var “en energikick” som var både viktig, “intressant och relevant”. Han utlovade då ett fortsatt fokus på att utjämna skillnader mellan olika skolor.

Och han är fortsatt positiv till listan.

– Det är jättebra att lärarförbundet gör en sådan här rankning. Vi politiker får aldrig slå oss till ro. Vi fortsätter därför vårt arbete för att skapa arbetsro och framtidstro i skolorna. 2017 är ett tufft budgetår och vi ser därför fram emot de satsningar som har planerats till 2018, säger Olle Burell.

"Det triggar oss"

Ett av de tydligaste rasen i år har skett i kategorin “resurser”. Där låg Stockholm på en första plats förra året. Nu har staden placerat som nummer 21 på listan. Även i kategorin “Avtalspart” har det skett en tydlig försämring. Från plats 44 förra året till 267 i år.

– Alla sådana här rankningar är intressanta som diskussionsunderlag. Och det triggar oss i kommunerna att tävla med varandra om att vara bäst. Så det är positivt i grunden att den här rankningen finns, säger han.

– Sedan tittar vi på de konkreta resultaten. Det jag är glad över att är att vi har lyckats vända upp kurvan i skolan med killar som har särskilda behov, säger Olle Burell.

Oppositionen kritisk

Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) är starkt kritisk till resultaten som presenteras i årets rankning och sågar den nuvarande majoritetens skolpolitik. Hon pekar istället på flera av Moderaternas förslag på förändringar, däribland treterminssystem.

– Socialdemokraterna genomförde den lägsta skolsatsningen på tolv år i budgeten för 2017, vilket har resulterat i underskott och riskerar att leda till uppsägningar om inget görs. Det är ett stort svek mot Stockholms elever och alla stockholmare, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr.

"Stockholm har stora utmaningar"

Även Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare för Liberalerna i Stockholm, går till hårt angrepp.

– Stockholm har stora utmaningar med stora klyftor mellan skolor med höga resultat och skolor där färre än hälften blir behöriga till gymnasiet. Det måste vi vända. Men samtidigt driver Socialdemokraterna en politik som leder till neddragningar och ambitionssänkningar. Det sveket syns tydligt i den här mätningen, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.