Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) låter sig inte bekymras över Svenskt näringslivs nya rakning över företagsklimatet. Foto: Skärmdump från Svenskt näringsliv/Karin Nilsson

Stockholm rasar på företagsranking – Wanngård (S) inte bekymrad

Stockholm rasar på Svenskt näringslivs rankning över företagsklimatet i Sveriges kommuner och når den lägsta placeringen på tio år. ”Det här oroar mig inte alls”, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S).

  • Publicerad 15:06, 20 sep 2016

Företagsorganisationen Svenskt näringsliv ger Stockholm dåligt betyg i sin senaste ranking av det lokala företagsklimatet.

Stockholm hamnar på plats 96 av 290, hela 48 placeringar lägre än förra året.

I undersökningen – som baseras på intervjuer med företagare – ställs frågor om bland annat kommunernas service till företagen, tillgången på infrastruktur och kommunens inställning till företagande.

Extra lågt betyg får Stockholms stad när det gäller det sistnämnda; attityder till företagande.

Synen på företagande

Allvarligt, enligt Annika Bröms, regionchef för Stockholm på Svenskt näringsliv.

– Det räcker inte med att ha ett korrekt bemötande från tjänstemän. Man måste också vara välkomnande och positiv. Att visa att man har en insikt om att det här är viktigt för den enskilda företagaren att få ett serveringstillstånd eller ett bygglov. Hos politiker är också attityden viktig. Vilken retorik använder man och hur se man på företagande? säger Annik Bröms.

Svenskt näringsliv oroas över resultatet och vill nu inleda en dialog med Wanngård.

– Vi har träffat staden vid flera tillfällen. Hon (Wanngård) är intresserad av företagande men när det gäller förankring av detta i övriga staden, det skulle vi vilja prata mer om, säger Annika Bröms.

De borgerliga oppositionspartierna är också oroade.

– Det lokala företagsklimatet är en avspegling av det politiska ledarskapet. Raset innebär så mycket mer än en position på en lista, det innebär att tusentals ungdomar och nyanlända får svårare på sikt att få det första jobbet, skriver oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) i ett pressmeddelande.

Liberalerna kräver att Stockholms handelskammare och Företagarna får en chans att framföra vad som behövs för att vända trenden och att Liberalerna och Alliansen bör medverka i de samtalen. Centerpartiets Jonas Naddebo (C) kräver en kriskommission.

Avfärdar oron

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) håller inte alls med. Hon låter sig inte bekymras över Svenskt näringslivs nya lista.

– Det här oroar mig inte alls, säger hon.

Karin Wanngård hänvisar till andra undersökningar som visar att Stockholms ekonomi går som tåget och att staden är tredje bäst i världen när det gäller hållbar utveckling.

– Vi har en rekordlåg arbetslöshet och nyföretagandet ökar. Man får nog ta det här med en nypa salt, säger hon.

Karin Wanngård säger att den bild som ges i Svenskt näringslivs rankning inte stämmer med den verklighet hon möter i samtal med företagare.

Ungdomsarbetslösheten minskar

Centerpartiets förslag, att tillsätta en kriskommission med uppdrag att genomlysa kommunala hinder för företagandet i Stockholm och återkomma med förslag till förbättringar, ger hon med kalla handen.

– Det är anmärkningsvärt att oppositionen lägger så mycket kraft på att svartmåla bilden av  Stockholm med tanke på hur utvecklingen ser ut. Att kräva en kriskommission när ungdomsarbetslösheten har halverats, nyföretagandet ökat och sysselsättningen är fortsatt hög känns lite alarmistiskt för att uttrycka det milt, säger Karin Wanngård.

Alla kommuner i länet – se plats på listan

Solna: 1

Sollentuna: 2

Nacka: 3

Upplands-Väsby: 6

Danderyd: 10

Täby: 12

Tyresö: 18

Lidingö: 19

Sundbyberg: 22

Nykvarn: 29

Sigtuna: 38

Upplands-Bro: 41

Salem: 50

Järfälla: 51

Österåker: 57

Vallentuna: 92

Stockholm: 96

Huddinge: 117

Haninge: 133

Ekerö: 138

Botkyrka: 144

Vaxholm: 156

Norrtälje: 176

Värmdö: 182

Södertälje: 218

Nynäshamn: 233

Årets rakning baseras på enkätsvar från 31 400 företagare. Hela rapporten fnns på foretagsklimat.se

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.