Sätter p. Staden är rädd för att ägarlägenheter ska leda till spekulation i lägenheter och sätter nu stopp för ägarlägenheterna i Tellus Towers.

Stockholm säger nej till ägarlägenheter

Sugen på att tjäna storkovan på en lägenhet i Tellus Towers? Glöm det. Nu sätter staden ner foten mot ägarlägenheter. – Det finns en risk att det kan bli ren spekulation, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

  • Publicerad 19:35, 12 apr 2016

Hyresrätter och bostadsrätter är okej, men ägarlägenheter har ingen framtid i Stockholm. Det är beskedet från Stockholms stad. Stadsbyggnadsnämnden menar att risken för spekulation är alldeles för hög.

– Det finns en generell tveksamhet där vi föredrar bostadsrätter före ägarlägenheter. Vår ambition är att utöka andelen hyresrätter, men ska man äga sin lägenhet är bostadsrätter bättre för då har man en förening som håller koll och i högre grad håller spekulation borta, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Tellus towers-nej

Frågan har blivit aktuell i samband med stadens skrytprojekt Tellus towers, de två skyskraporna som planeras vid Telefonplan.

Från början var planen att alla skulle kunna bo i Tellus Towers, vare sig det handlade om en dag, en vecka eller tio år. Huset skulle göras tillgängligt för alla stockholmare genom en blandning av hyres-, bostadsrätter och ägarlägenheter, var byggföretaget SSM:s vision.

Ägarlägenheterna skulle man kunna köpa som en ren investering och sedan hyra ut via en slags hotellförmedling. På så sätt skulle nyfikna stockholmare och turister kunna testa på livet i skyskraporna, om så bara för en natt. Den planen har dock stött på patrull.

Stadsbyggnadsnämnden har nu kommit med en rad synpunkter på bygget, och stark tveksamhet till ägarlägenheter är en av dem.

– Ägarlägenheter i den här typen av spektakulär byggnad är en lite främmande fågel på bostadsmarknaden. Det finns en risk att det kan bli ren spekulation, säger Roger Mogert.

Få ägarlägenheter i Stockholm

Som exempel nämner han andra storstäder, som London och New York, där bostadsbristen är stor och spekulationen i lägenheter likaså.

Antalet ägarlägenheter i Stockholm i dag är litet.

– De lägenheter som är äganderätter är ofta i småhus, det finns väldigt få idag, säger Roger Mogert.

LÄS ÄVEN:

Arkitekten om nya detaljerna kring Tellus Towers: "Ingen känga till Malmö"

Staden: Stor risk att Tellus Towers inte blir av

Tellus Tower har fått ny plats på Telefonplan – återuppstår som två torn

Telefonplan ska bli turistmål och singelmecka

Ägarlägenheter

Ägarlägenheter är en boendeform som funnits i Sverige sedan 2009. Ägarlägenhet innebär att du äger din egen lägenhet, till skillnad från en bostadsrätt där du bara äger en andel i en förening.

När du äger en ägarlägenhet har du större möjligheter att göra vad du vill med den och kan helt fritt hyra ut den och renovera den och så vidare utan att du behöver något tillstånd.