Prompt nej. Staden stoppar förslaget om en skyskrapa helt i trä Foto: Anders Berensson architects / Pressbild

Stockholm säger nej till skyskrapa i trä

”Fullt möjligt med dagens teknik", sa arkitekten Anders Berensson om den 40 våningar höga skyskrapan. Men i ett nytt utlåtande säger staden nej till det extraordinära bygget.

  • Publicerad 19:14, 11 okt 2017

Skyskrapan beställdes av Centerpartiet och användes som exempel i en motion av Jonas Naddebo och Christina Linderholm (båda C).

Galna förslaget: 130 meter skyskrapa mitt i city byggd i trä

I motionen föreslås att staden ska utreda möjligheten att påbörja en byggnation av "Trätoppen", en skyskrapa i trä ovanpå nuvarande parkeringshuset Parkaden. Men motionen får avslag.

Krävs stor hänsyn

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) skriver i ett utlåtande till kommunfullmäktige att han är generellt positiv till såväl höghus som träbyggnationer men att en eventuell process för att bygga just "Trätoppen" ska "bland annat ta hänsyn husets kulturvärden. Parkaden är blåklassat, alltså den högsta kulturklassningen, vilket ställer stora krav på hänsyn när förändringar ska göras."

Byggstart för en av Stockholms omtvistade skyskrapor

Arkitekten bakom förslaget, Anders Berensson, har varit tveksam till att idén kommer att genomföras. Åtminstone inte före valet.

– Det är ett politiskt förslag så man får ju se vad som händer efter nästa val. Men jag hoppas något liknande byggs i stan, det är riktigt snyggt med trähus, sa Anders Berensson till StockholmDirekt för ett år sedan.