Daniel Helldén (MP) presenterade stadens nya lånecykelsystem med Carl Vernersson, affärsområdeschef på Voi. Foto: Michael Toll

Stockholm satsar på 7 500 låne-elcyklar

Idag presenterade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) stadens nya upphandlade lånecykelsystem.

  • Publicerad 11:28, 28 maj 2019

Stadens tidigare upphandling av lånecyklar upphävdes i domstol och alla tidigare ställ har ny plockats bort. Men nu är det klart med ett nytt avtal.

Det är elscooter-företaget Voi som i samarbetet med UIP Holding har vunnit den nya upphandlingen vilket presenterades nyss vid Stadshuset.

Då kan Stockholm få nya lånecyklar

Det vinnande anbudet innehåller:

✓7 500 elcyklar

✓500 lådcyklar som kommer ha egna cykelstationer

✓350 reklamplatser

Cyklarna ska gå att låsa under lånetid men får max hyras i 1,5 timme per gång och priset är 419 kronor/år, 279 kronor/halvår, 28 kronor/ dygn, 70 kronor/vecka eller 93 kronor/månad.

Ett 50-tal betalstationer och ytterligare andra former av parkeringar för lånecyklarna ska sättas ut, men några platser är inte spikade ännu. Planen är att cyklarna ska finnas i hela Stockholms stad, det vill säga innerstad och ytterstad samt året runt.

– Det här ska bli nodet mellan tunnelbanan och övriga transportsätt i Stockholm, säger Daniel Helldén.

Första året kommer cyklarna att vara reklamfria men sedan kan de få reklam. Om tio dagar är planen att avtalet, som ska gälla i sju år, kan undertecknas och om upphandlingen inte överklagas på nytt så kan de första cyklarna ställas ut vid årsskiftet.

Voi kommer därmed inte rulla sina egna lanserade cyklar i Stockholm men övriga städer där företaget finns.

Nya lånecyklar på el lanseras i Stockholm