Stadshuset. Nej, det här var inte de många beslutens eller de tuffa debatternas afton. Foto: Patrik Wirén

Stockholm ska satsa på klimatsmart mat

Bara fyra beslut klubbades under kvällens möte i KF.

  • Publicerad 20:27, 27 maj 2019

Möten i kommunfullmäktige har sällan varit så korta som de var den här måndagskvällen. Men så var det också bara fyra valärenden som stod på dagordningen. De tre första klubbades inom loppet av några minuter, utan att någon klev upp i talarstolen. Men när det var dags att besluta om strategin för god hälsosam och klimatsmart mat för alla verksamheter inom Stockholms stad var det i alla fall en rad ledamöter som ville göra sina röster hörda.

­ Klimatet är just nu den allra viktigaste frågan och vi vuxna och alla vi som har makt måste göra allt vi kan för att minska vår klimatpåverkan, inledde miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) och fick medhåll från både representanter från den grönblå majoriteten och oppositionen.

DEBATT: "Snart antar staden en ny matstrategi för att minska klimatavtrycken"

Maria Jansson (FI) tyckte visserligen att strategin saknade en jämställdhetsanalys, men uttryckte samtidigt att det var fantastiskt bra att den tagits fram. Mats Lundgaard (SD) var desto mer kritisk och ifrågasatte både att det lades så mycket fokus på vegetarisk mat och att ekologiskt påstås vara bättre för miljön.

­Strategin är väldigt lik miljöpartiets partiprogram. Det är mycket floskler och ovetenskapliga påståenden, sa han.

Hans replik fick dock inget större gensvar och strategin kunde antas.

Det rådde även stor enighet över blockgränserna när Torun Boucher (V) tog upp frågan om hur Stockholms ska kunna vara en kulturstad i världsklass när ställen tvingats stänga på grund av klagande grannar..

­ Borde vi inte sätta oss ned och prata om detta tillsammans, frågade hon finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Till svar fick hon en utsträckt hand.

­ Ja, det borde vi verkligen göra.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Övriga beslut som fattades

Utökning samt justering av verksamhetsområden för Stockholm Vatten AB beträffande dagvattenavlopp i Stockholms kommun.

Det beslutades att ordföranden i rådet Agenda 2030 ska tilldelas ett årsarvode på 5 500 kronor.

Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB) får friköpa marken till 42 av sina 94 tomträtter i Stockholms stad. Huvuddelen av dessa, 35 stycken, finns i olika delar av ytterstaden, sju finns i innerstaden.  Prislappen: 1 043 352 000 kronor.

Visa merVisa mindre