Arrangörer. Adam Sarac, Miko Roth och Henning Göranson Sandberg lärde känna Kim Wall under gymnasietiden. Foto: Miriam Roth

Stockholm springer för mördade Kim Wall

På fredag är det ett år sedan Kim Wall mördades. För att hylla den prisade journalisten och samla in pengar till hennes minnesfond arrangeras löplopp i 15 städer i världen. I Stockholm inleds det 10 kilometer långa loppet i Tantolunden.

  • Publicerad 14:56, 8 aug 2018

Mordet på den 30-åriga svenska journalisten Kim Wall ombord på en u-båt under en reportageresa i Öresund har berört många. Nu har familj och vänner tagit initiativet till Run For Kim, ett löplopp som går av stapeln i 15 städer runt om i världen. Gymnasiekompisen Miko Roth är en av arrangörerna bakom loppet i Stockholm.

– Det stora intresset från skilda delar av världen visar vilken slags person Kim var. Hon hade vänner överallt och hela världen var hennes arbetsplats, säger han.

Syftet med loppet är att uppmärksamma den minnesfond (Kim Wall Memorial Fund) som grundades efter hennes död. Tanken är att fonden varje år ska dela ut resestipendier till kvinnliga frilansjournalister som arbetar i hennes anda. 

– Pengarna används för att journalisterna ska kunna resa och bo säkrare när de är ute på uppdrag. Frilansare har ofta usla villkor och saknar skydd. Kvinnliga frilansjournalister är ännu mer utsatta, förklarar Miko Roth.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Loppet går av stapeln klockan 18 på fredag, med samling en halvtimme tidigare vid Café Giffi i Tantolunden. Sedan fortsätter den 10 kilometer långa turen runt Årstaviken. Det kostar ingenting att medverka och krävs heller ingen föranmälan. Däremot underlättar det om löparna klickar i att de kommer på Facebook-eventet.

Kommer detta bli ett återkommande lopp?

– Det tror jag definitivt. Bara att det anordnas på 15 platser samtidigt visar vilken vilja som finns. Hennes familj och vänner har varit med om en otrolig förlust så allt vi kan göra för att fortsätta minnas henne underlättar sorgearbetet, säger Miko Roth.

Loppet arrangeras även i Batangas (Filippinerna), Berlin, Boston, Hudiksvall, Istanbul, Köpenhamn, London, New York, Paris, Peking, San Francisco, Tel Aviv, Trelleborg (Kims hemstad) samt i Zürich. 

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android