Stockholm testar ny snöröjning av trottoarer

Under vintern har Stockholms stad testat att röja snö på utvalda trottoarer och gångstråk med sopsaltare. Resultatet uppges ha varit positivt och nu hoppas trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) att det ska bli en permanent lösning redan till nästa vinter.

  • Publicerad 18:23, 20 mar 2018

Från och med oktober förra året har Stockholms stad testat att använda sopsaltare på utvalda trottoarer och gångstråk på S:t Eriksgatan respektive Norrmälarstrand.

Syftet har varit att pröva sig fram för att se om det går att implementera metoden även på andra håll i staden. Frågetecknen har främst rört hur maskinerna bäst ska kunna köras på befolkade trottoarer samt rena teknikaliteter kring vilka borstar och material som ska användas för att få bort snön från ojämna material.

KRÖNIKA: Tar fotgängarlobbyn vid efter cyklisterna?

Nu är försöksperioden avslutad och resultatet uppges vara positivt.

– Det som de säger maskinoperatörerna, och även trafikkontoret, är att det har fungerat bra. Man får ju bort snön och spridandet av saltet fungerar bra på trottoarerna. Vi har ju testat olika typer av borstar för att klara av de här ojämnheterna och man verkar ha hittat ett väldigt bra sätt att göra det på. Sedan väntar vi på utvärderingen som trafikkontoret och VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) håller på med som kan säga mer vetenskapligt hur det har fungerat, säger Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) på en pressträff på tisdagen.

Utvärderingen väntas vara färdig till sommaren. Därefter är förhoppningen att en seriös process ska inledas för att fler trottoarer i Stockholm så snart som möjligt ska snöröjas med sopsaltare.

1 419 klagomål på snöröjningen – på sex dar

– Om utvärderingen visar det som man säger än så länge, att det har fungerat bra, är det här framtiden för våra trottoarer. Jag kan inte säga att det kommer vara det överallt i stan, på vissa ställen är det inte lämpligt. Men på alla huvudstråk hoppas jag verkligen att man kan köra ut det här, säger Daniel Helldén.

Kan det bli aktuellt redan till nästa år?

– Förhoppningsvis om allt visar att det fungerar borde vi kunna gå vidare med det nästa år. Men det vågar jag inte lova förrän utvärderingen är färdig.

Under försöket har totalt en 3,5 kilometer lång gångsträcka sopsaltats vid snö- och isväglag. Daniel Helldén medger att snöröjningen på Stockholms trottoarer har varit bristfällig men ser en ljusning.

– Den här vintern som har varit lång, kall och snöig har inte varit så bra för fotgängare. Vi har gamla avtal som ligger för när snöröjningen ska sätta igång. De nya avtalen börjar gälla först nästa år som gör att man ska börja tidigare med trottoarerna i förhållande till gatorna. I dag finns redan en skillnad men det är inte tillräckligt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Så det har inte varit bra, det skulle ha varit bättre. Det är därför vi har den här testverksamheten för att ta till nya grepp. Med de här går man ut tidigare med maskinerna och får ordning på trottoarerna, säger han.

Sopsaltning av Stockholms kombinerade gång- och cykelbanor påbörjades 2013 i ytterstadsområdena. Under vintersäsongen 2017/2018 hade det utökats till totalt 21 mil på ett flertal cykelpendlingsstråk, varav 15 mil även varit gångbanor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android