Region Stockholm har utökat möjligheterna att göra tester för coronaviruset i hemmen. Foto: Sacharias Källdén

Stockholm utökar möjligheten till hemmatester för coronavirus

Fem personer i Stockholms län har nu testats positivt för coronaviruset, enligt Region Stockholm som nu utökar möjligheten för hemmatester.

  • Publicerad 07:58, 3 mar 2020

Det var under måndagen som Region Stockholm bekräftade ytterligare ett fall av coronaviruset i Stockholm, det femte. Personen anlände nyligen från norra Italien och har ingen koppling till tidigare fall i Stockholm. Nu vårdas personen isolerat på Karolinska Universitetssjukhusets infektionsklinik, enligt Region Stockholm.

- Vi har varit beredda på att få fler bekräftade fall av det nya coronaviruset. Fokus för oss just nu är att fortsätta arbeta med smittspårning enligt våra rutiner och därmed minska risken för att vi får fler fall, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm i ett uttalande.

Nya direktiv i skolorna kring coronaviruset

Provtagningen skedde i hemmet med hjälp av Regionens nya mobila testenheter, där ett team av specialutbildad sjukvårdspersonal kan utföra tester för coronaviruset. I helgen rullade två sjukvårdsteam ut, men under måndagen sattes ytterligare två team in för att öka tillgängligheten för provtagning.

Det gör att personer inte behöver inte behöver transporteras till vården och isoleras under tiden man väntar på provsvar. Metoden är inspirerad från Storbritannien och lämpar sig för personer med lindriga symptom som inte är i behov av sjukhusvård.

En person med misstänkt smitta ska ringa in till 1177. Där bedömer sjuksköterskan, ibland i samråd med infektionskliniken, om en person behöver provtas samt om det är lämpligt att göra det i hemmet, enligt Region Stockholm.

Enligt SVT Nyheter kan de nya mobila teamen tillsammans testa 80 personer per dag och bilarna ska vara igång mellan klockan 9-21 varje dag.

Totalt har 320 personer testats för coronaviruset i Stockholms län, enligt Region Stockholm.

15 fall hade konstaterats i Sverige, enligt Region Stockholm under måndagen.

Coronaviruset

Den som vistats i utsatta områden bör vara uppmärksam på symptom från luftvägarna som hosta, svårt att andas eller feber. Då ska man ringa till 1177 Vårdguiden för att få en bedömning. De områden som är utsatta är:

Hela Kina och Hongkong (utom Macau), norra Italien, Iran, Sydkorea

Om 1177 Vårdguiden bedömer att du kan ha utsatts för smitta blir du hänvisad till rätt vårdgivare för provtagning.

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre