Öde. Kymlinge har en nästintill färdigbyggd t-banestation som aldrig använts. Foto: Mostphotos

Stockholm vill ta över del av Sundbyberg

Stockholm fortsätter att göra anspråk på norra Kymlinge samt den öde t-banestation som finns där – ett område som föreslås bli naturreservat. "Stockholm har gott om mark som de kan bygga på", menar Sundbybergs Mikael T Eriksson (M).

  • Publicerad 15:43, 9 feb 2018

Diskussionerna kring vad som ska hända med den ödsliga tunnelbanestationen i Kymlinge samt området i norra Kymlinge har pågått länge. Sundbybergs stad har tydliggjort att naturreservatet Norra Igelbäcken ska utökas med Norra Kymlinge, vilket de tydliggör i den långsiktiga plan för staden som nyss presenterats.

Ett förslag som är helt uppåt väggarna enligt Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Jan Valeskog (S).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är helt oansvarigt agerande och man tar inte regionalt ansvar, säger han.

Jan Valeskog menar att norra delen av Kymlinge är ett viktigt område för Stockholm som kan användas till att bygga bostäder på. Han tycker att Stockholm ska överta ansvaret för Norra Kymlinge och därmed justera kommungränsen.

– Vi är bekymrade över att man ska göra ett naturreservat runt en tunnelbanestation. infrastruktur kostar massa pengar, nu har vi en tunnelbana som för små medel kan rustas upp igen. Vi måste bygga ihop våra stadsdelar, säger han.

Ett värde i att ha kvalitativa grönområden

Men Mikael T Eriksson (M) kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg blir förvånad över att Stockholms stad fortfarande för diskussionen. Han menar att förslaget från S i Stockholm inte är seriöst.

– De skickade det här märkliga brevet för två år sedan, det ansåg vi var ett skämt. Stockholm har gott om mark som de kan bygga på och det här är bara en plojgrej som sossarna kör. Det är inte seriös, säger Mikael T Eriksson (M).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han säger att Sundbyberg är en av de mest tätbebyggda kommunerna och han trycker på att det finns ett värde för invånarna att ha kvalitativa grönområden.

– Vad vi har sagt i Sundbyberg, samtliga åtta partier, är att vi vill utvidga naturreservatet men de exakta gränserna har vi inte lagt. Sen kan man också titta lite på hur Stockholm bygger per capita jämfört med vad vi bygger. I deras byggtakt hade vi färdigställt 64 bostäder förra året och vi färdigställde 1000, säger han.

Markägare vill bygga

Företaget Vasakronan, markägare, gick förra året ut med att de vill bygga upp till 7000 bostäder i området. Ett förslag som Per Thiberg, chef för affärsutvecklingen på Vasakronan fortfarande tror kan vara möjligt.

– Naturreservat är fel väg att gå, vi vill gå vidare med att bygga en stadsdel i Kymlinge och det vill vi göra tillsammans med Sundbyberg stad, säger han.

Om det kommer byggas bostäder eller ej vill Mikael T Eriksson (M) inte svara på men han anser att diskussionen med Vasakronan är bra.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att det skulle bli tal om att justera kommungränsen däremot ser Mikael T Eriksson som uteslutet.

– All respekt till Stockholm men de har inget att komma med, det är ett löjligt politiskt utspel, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.