REKORDVÄRME IGEN. Enligt en studie som presenterats i Nature Communications ser sommaren 2019 också ut att kunna bli rekordvarm. Foto: Mostphotos/StockholmDirekt

Stockholmare fläkt-preppar för rekordvärme

Stockholm kan mycket väl stå inför ytterligare en stekhet sommar. Flera butikskedjor berättar att det redan nu ser en ökad försäljning av fläktar och air condition-apparater.

  • Publicerad 19:40, 8 maj 2019

Sommaren 2018 går till historien som extremt varm och solig. Enligt SMHI är det många håll den varmaste sommaren som någonsin uppmätts. Stockholm hade bland annat 44 dagar med högsommarvärme, då temperaturen var 25 grader eller mer. Och 18 av högsommardagarna var temperaturer på 30 grader eller mer.

Många stockholmare tycks fortfarande minnas den tryckande hettan och hur bostaden förvandlades till en bastu, och att man gjorde i stort sett vad som helst för att få ner temperaturen.

Smartaste AC-knepet hittills?

Redan nu börjar prognoser vittna om att ytterligare en varm sommar är i antågande och många vill försäkra sig om att ha en rejäl och fungerande fläkt. StockholmDirekts fotograf såg nyligen flera personer runt om i stan som kånkade runt på stora, nyinköpta, fläktar.

Flera butikskedjor StockholmDirekt varit i kontakt med bekräftar att fläktförsäljningen är i full gång – och är hetare än vid samma tid förra året.

STIGFUR: Fläktpaniken gör oss till jaguarer på savannen

Elgiganten vill inte avslöja hur många fläktar de sålde förra sommaren, men har köpt in fler fläktar i nu jämfört med i fjol.

– Hoppas vi kan svalka ännu fler kunder i år om värmen slår till igen. Vi ser en större efterfrågan redan nu, berättar Maria Elmgren, marknadsföringskoordinator på Elgiganten.

Samma sak hos Clas Ohlson, som sålde slut på samtliga fläktar i sina Stockholmsbutiker i fjol.

– Vi har märkt av ett stort tryck på försäljningen av fläktar och har köpt in fler fläktar i år då efterfrågan var så stor förra året, säger Johan Mårsell, kommunikationsansvarig på Clas Ohlson.

Chockvärmen: 47 grader i solen på Odenplan

Förutom att köpa fläktar finns det andra grejer att göra för att hålla temperaturen nere. Sveriges BostadsrättsCentrum, SCB, har sammanställt tips på hur bostadsrättsföreningar och boende bäst kan förbereda sig inför sommarhettan.

– För att förebygga värmen i sin lägenhet på bästa sätt bör man se till att ha bra solavskärmning i form av gardiner och persienner. För att få in så kall luft som möjligt i lägenheten bör vädring ske på nätterna och man bör i största möjliga mån hålla fönstren stängda under dagtid, säger Nina Wahlberg, affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC, i ett pressmeddelande.

Även för bostadsrättsföreningar finns ett antal åtgärder att ta till.

– I och med att sommarvärmen är på ingång är det hög tid för bostadsrättsföreningar att börja med att se över husets ventilation. Kanalsystemen bör rensas så att luftcirkulationen är bra nog, säger Nina Wahlberg.

Tips för mer svalka

Expertens svalkande tips till bostadsrättsföreningar:

✓ Kontrollera ventilationen i fastigheten

✓ Rensa kanalsystemet

✓ Komplettera med kylaggregat i ventilationssystemet

Expertens svalkande tips till lägenhetsinnehavare:

✓ Se till att ha bra solavskärmning som gardiner och persienner

✓ Vädra under natten och håll stängt under dagen

✓ Rensa ventilationsventilerna från smuts och damm

Visa merVisa mindre